PLOS Pathogens, la prestigiosa revista nord-americana de divulgació científica, va publicar a finals de gener el nou estudi del biòleg Marc Valls, de Santa Eulàlia: Els patògens bacterians de les plantes sobreviuen al sòl canviant el seu patró d’expressió genètica. L’article s’ha redactat a partir de la recerca duta a terme al Centre d’Investigació en Agrigenòmica (CRAG), al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona, sota la direcció de Valls, que és professor a la Universitat de Barcelona i investigador al mateix centre, informa Jaume Mollfulleda.
L’objectiu de l’estudi és conèixer com sobreviuen els patògens bacterians al sòl. Això ja s’ha fet en altres ocasions amb patògens animals. Tanmateix, el tret distintiu d’aquesta recerca és que Valls va voler analitzar-ho amb patògens de plantes i fent servir la terra del mateix municipi on va néixer, en lloc de fer servir terra comercial de jardí. Explica que, d’aquesta manera, s’aconsegueixen uns resultats més fidels a la realitat del territori.
Es podria dir que és una recerca local, però la veritat és que el seu abast va molt més enllà, tal com està demostrant l’impacte de l’estudi en la comunitat científica mundial. Això es deu al fet que la recerca està directament relacionada amb la lluita contra les malalties emergents als conreus europeus, una qüestió d’actualitat que preocupa els sectors biòlegs i sanitaris.
En aquest sentit, Marc Valls posa èmfasi en el factor del canvi climàtic, que està alterant les temperatures de la Terra i, conseqüentment, també el comportament dels bacteris. Això s’ha pogut veure recentment, amb la troballa de patògens propis de països tropicals que han aparegut, per primer cop, als conreus de Rússia. Així, Valls posa al punt de mira l’emergència climàtica com a element que està variant el paradigma actual i que pot comportar futures crisis sanitàries, semblants a la recent pandèmia de la covid.
“No podem tirar antibiòtics als conreus”, explica el biòleg de Santa Eulàlia, però es pregunta “Com ho fem?”. Valls i el seu equip del CRAG han fet una passa més en la investigació dels patògens bacterians i l’emergència de malalties a casa nostra, però reconeix que queden encara moltes incògnites per resoldre. L’article en anglès es pot consultar gratuïtament a través del web de la revista científica PLOS Pathogens.
{{ comment.text }}