El Vallès Oriental és la comarca catalana amb menys immigració

El percentatge de població d’origen estranger és del 9,4%, molt inferior a la mitjana catalana

El Vallès Oriental és la comarca catalana amb el percentatge més baix de població d’origen estranger. El 9,4% de les persones que hi viuen són immigrants, una xifra molt inferior a la mitjana de Catalunya (16,32%) i a la de l’àmbit metropolità de Barcelona (15,83%). En total, són 39.392 les persones provinents d’altres països que viuen actualment al Vallès Oriental. Ho recull un informe del Consell Comarcal fet a partir de les dades d’immigració de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat).

El mateix document destaca que el creixement de la població estrangera durant l’any 2022 va ser molt més moderat que en exercicis anteriors. Tan sols van arribar a la comarca 81 persones, un augment del 0,2%. La xifra és pràcticament anecdòtica si es compara amb la mitjana de l’1,7% registrada tant a Catalunya com a l’àmbit metropolità.

“Entre els anys 2008 i 2015 hi va haver una davallada important en l’arribada d’immigrants a causa de la crisi econòmica, però a partir de 2017 vam observar un repunt i ara sembla que ens hem estabilitzat”, apunta el gerent del Consell Comarcal, Carles Fernández, en declaracions a EL 9 NOU.

“El perquè d’aquesta desacceleració és molt difícil d’explicar. De la mateixa manera, també és molt difícil predir què passarà durant els propers anys en matèria d’immigració. Tot plegat depèn de molts factors, però n’hi ha quatre que són clau perquè un territori atregui persones d’altres països: que ja hi hagi una comunitat dels seus llocs d’origen, que el territori estigui ben comunicat, que hi hagi habitatge assequible i que s’hi pugui trobar feina. A hores d’ara, el Vallès Oriental reuneix totes aquestes condicions menys la de l’habitatge”, afegeix Fernández.

Per municipis, Canovelles és la població amb un major percentatge de persones d’origen estranger (18,8%), seguida de Granollers (14,07%), Mollet (11,94%) i la Llagosta (11,66%). Per contra, els municipis amb menys immigració són Santa Maria de Martorelles (2,14%), Lliçà d’Amunt (3,17%) i Lliçà de Vall (3,54%).

“Excepte la Llagosta, totes les poblacions on el percentatge d’immigrants es troba per sobre del 10% són municipis de més de 15.000 habitants. Les persones que arriben d’altres països estan ocupant els espais que han anat deixant buits les onades migratòries de dècades anteriors, com la dels anys 60, un cop han prosperat socialment”, explica Fernández.

Per procedència, la majoria d’immigrants que viuen actualment a la comarca venen de l’Àfrica (37,5%) i de l’Amèrica del Sud (21,7%). Els de la resta de la EU representen el 17,9%. La menor proporció és la de les persones originàries de l’Amèrica del Nord, que representen el 6,3%. Per països, les comunitats més nombroses són les del Marroc, el Senegal i Gàmbia.

Per sexes, el 53% de la població nouvinguda són homes, mentre que les dones representen el 47% restant. Per edats, el percentatge més alt de població d’origen estranger es troba a la franja que va dels 16 als 29 anys, on representen el 55%.

El Consell Comarcal va atendre 74 persones

El Servei d’Acollida per a immigrants del Vallès Oriental va atendre l’any passat un total de 74 persones. “Són la majoria de les que van arribar a la comarca al llarg de tot el 2022”, destaca Fernández.

Aquest mateix servei va emetre 22 certificats d’acollida. Els mòduls de Coneixement de l’Entorn Laboral i de Coneixement de la Societat Catalana i el Marc Jurídic van aplegar 30 i 31 usuaris, respectivament. Es van fer 68 sessions d’assessorament jurídic i 139 serveis d’interpretació.

“Aquests darrers serveis van suposar 150 hores de feina i van requerir traductors de 18 idiomes diferents, com ara el polonès, l’albanès, el rus, l’ucraïnès, l’albanès o l’amazic”, afegeix el gerent de la institució.

LA PREGUNTA

Qui és favorit a les eleccions presidencials dels EUA?

En aquesta enquesta han votat 143 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't