“Treballarem amb tots els ajuntaments independentment de qui hi governi”

Francesc Colomé, de Junts per Catalunya i alcalde de les Franqueses, és el nou president del Consell Comarcal gràcies a l’acord amb el PSC i els comuns

Francesc Colomé (JxCat), alcalde de les Franqueses, és el president del Consell Comarcal gràcies a un pacte amb el PSC i En Comú Guanyem, que va deixar fora ERC. D’aquí a dos anys, el rellevarà l’alcalde de Canovelles, Emilio Cordero.

ERC es pregunta com es pot governar el Consell Comarcal sense el partit que té 17 alcaldies.

El govern que encapçalo vol construir en positiu, apostant per enfortir els serveis públics i garantint la igualtat d’accés. Treballarem per a tots els ciutadans i ciutadanes de la comarca, sense diferències de cap tipus. I de la mà dels ajuntaments, independentment del partit que hi governi. Cregui’m si li dic que cap alcalde o alcaldessa no podrà dir que s’ha sentit desatès pel Consell Comarcal. El Consell, per a mi, és una novetat i un repte.

Però és un repte acotat en el temps. Les coses que haguem de fer en aquests dos anys les hem de fer amb molt consens perquè el següent president segueixi en la mateixa línia.

M’agrada molt la frase aquella dels romans: “Arribar, veure i vèncer.” Has d’arribar, mirar el funcionament, quins problemes hi ha i, a partir d’aquí, posar-hi solucions.
Com es governa amb un partit amb el qual tenen tantes diferències en qüestió de país?
Res de diferent del que estic fent des de fa vuit anys a les Franqueses. Aquí estem parlant de 39 municipis amb 39 singularitats diferents i hem de mirar que totes les decisions que es prenguin siguin consensuades. M’agradaria que, un dia o altre, ERC pogués entrar al govern. I tot el que anem decidint se’ls ha d’explicar molt bé i fer-los partícips de les decisions.

Vostè no va participar en la negociació. Com ho veu?

A les Franqueses tenim el mateix pacte que al Consell Comarcal. I a les Franqueses el motiu és molt clar. És un tema de model de municipi. Aquí, amb la gent del PSC també tenim un model de gestió. Però en ser un ens supramunicipal, com més ampli sigui el govern, millor. I recordem que també hi ha els Comuns.

Ha posat el llaç groc, però no la pancarta dels presos.

Les coses s’han de fer ben fetes. Que es presenti una moció a la Junta de Portaveus en la qual es digui que es col·loqui la pancarta i, ja que hi ha hagut una nova composició del Consell Comarcal, que s’expressi. És el mes democràtic. I sortirà que sí perquè el meu grup, que és Junts per Catalunya, ERC i la CUP votaran que sí. Mentrestant, per evitar enrenous, hem posat el llaç.

Sense l’acord amb el PSC.

He informat l’equip de govern.

I què van dir?

Miri, al final, si presentéssim la moció s’aprovaria igualment. Era fer-ho un mes abans o un mes després.

Quan podran estrenar el nou edifici a l’avinguda del Parc?

Hi ha un acord pel qual, abans del 31 de desembre de l’any que ve, hi ha d’haver una ocupació parcial de l’edifici. Ho hem de mirar perquè al darrere hi ha un problema de finançament. Hem de mirar què podem treure del PUOSC i de la Xarxa de la Diputació, per, almenys, fer alguna fase.

Per què els preocupa el Consorci de Residus?

Perquè hi ha un problema amb l’empresa Serveis Ambientals del Vallès Oriental, Savosa, però crec que tots ens hi hem de posar i que en el consorci tothom s’hi trobi ben representat. Per tant, soc dels que pensa que necessitem que ERC també hi sigui perquè ha estat en el govern del consorci els darrers quatre anys.

Quin problema hi ha amb Savosa?

Hi ha una auditoria que diu que els resultats són negatius en els darrers exercicis i hem de prendre una decisió important.

Quina?

Cap on ha d’anar i amb quina fórmula. Decidirà el nou president i el nou comitè executiu. Però no pot tenir resultats negatius.

De fet, les Franqueses va deixar de contractar els serveis de recollida selectiva a Savosa.

Sí. Donat que en un període de temps el consorci no feia la inversió necessària i que la nostra ciutadania estava empipada amb tot el tema dels contenidors i la brutícia, vam fer un concurs propi i això ens ha permès canviar tots els contenidors, però continuem al consorci i pagant la quota solidària i el consorci ens fa el servei de deixalleria i hi portem l’orgànica.

El Consell continua sent poc conegut. Quina feina fa?

Perquè no és una administració d’elecció directa, però se sorprendria de les coses que gestiona. Només posaré alguns exemples: gestionem els ajuts de menjador i assumim la gestió directa dels serveis de menjador en algunes escoles, el transport escolar obligatori i els ajuts individuals de transport, el transport adaptat i el servei d’acompanyants de transport adaptat i de transport escolar. També donem suport als ajuntaments en l’acollida d’immigrants. Des del Pla Comarcal de Joventut, consensuem polítiques comunes en aquest àmbit i des de l’Oficina Love atenem les necessitats d’aquest col·lectiu. Assessorem els ajuntaments per a una millor eficiència energètica, desenvolupem programes de foment de l’ocupació i també en turisme. Impulsem el sector agroalimentari de proximitat, tenim l’Oficina Comarcal d’Habitatge i avaluem les peticions de llicència ambiental dels municipis de menys de 50.000 habitants i el servei d’ajuda a domicili i els serveis socials bàsics dels de menys de 20.000. També el servei de teleassistència per a dones víctimes de violència de gènere i acolliment d’urgència. I només en són alguns exemples.

LA PREGUNTA

La cimera del clima que es fa a Bakú acabarà amb avanços per frenar el canvi climàtic?

En aquesta enquesta han votat 275 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't