Turull reclama “unitat i lleialtat” independentista en la compareixença a la comissió de l’article 155 al Parlament

L’exconseller empresonat descriu el 155 com un “bypass” cap a la intervenció de la democràcia

El 9 Nou
28/01/2020
Barcelona

L’exconseller empresonat Jordi Turull ha fet una crida a “l’esperit d’unitat i lleialtat”, la “confiança” i la “fermesa” per culminar de manera pacífica el que Catalunya va començar l’1-O del 2017.

En la seva intervenció inicial a la comissió d’investigació del 155, Turull ha afegit que encara hi ha temps i que és una “obligació” pel mandat de les urnes. L’última vegada que Turull va trepitjar el Parlament era el març del 2018, quan va intervenir al debat d’investidura com a aspirant a president de la Generalitat però el dia següent va tornar a la presó. L’exconseller ha descrit el 155 com un “bypass” que va del “fracàs per un engany d’Estat” que suposa la transició a la “intervenció de les urnes i la democràcia”.

“Encara que em posi en un vesper… Cal, perquè hi son a temps i tenen l’obligació pel mandat de les urnes, recuperar l’esperit d’anar a la una de debò, d’unitat, lleialtat, confiança, fermesa, civisme i determinació. És més necessari que mai”, ha defensat Turull per després afegir que fent-ho d’aquesta manera ja s’ha demostrat que es pot fer possible tot allò que “alguns diuen que és impossible”.

En la part final de la seva intervenció, Turull ha insistit en la necessitat de la unitat i també s’ha referit a la divisió entre JxCat i ERC que es va viure ahir al Parlament arran de la situació de Quim Torra. “Amb segons quins episodis que veiem, no trobem sentit a la presó. La gent no ha fallat mai, quan es donen la mà no li pregunten de quin partit és. Jo els demano que a part de plantar cara quan es vol apartar un càrrec electe, sobretot no oblidin per què han estat electes. Faci’n-ho junts. Deixem l’orgull i agafem la bandera de la unitat i la dignitat”, ha insistit.

L’exconseller de la Presidència també ha fet referència a la disposició al diàleg i ha defensat que fins i tot “amb tot el que s’està patint” s’hi està disposat. Això sí, ha volgut recalcar que ha de ser un “diàleg real i no per marejar la perdiu”.

Quatre mesos per ser un estat

Turull ha negat que el govern de Puigdemont hagués enganyat els ciutadans i ha defensat que Catalunya sí que estava preparada per assolir la independència i que era l’Estat qui “no estava preparat per assumir un acte de radicalitat democràtica”. En aquest context, ha assegurat que si s’hagués acceptat el resultat del referèndum de l’1-O, Catalunya estava preparada per ser un estat en quatre mesos. I ha afegit que estats pitjors preparats i en èpoques pitjors han assolit la independència.

L’exconseller de la Presidència també ha posat en dubte que la segona vegada que va ingressar a la presó fos una decisió el jutge instructor. Justament va ser enmig del debat d’investidura en el què ell era candidat a la Generalitat. I ha demanat a la comissió d’investigació del 155 que en tregui l’entrellat.

Romeva demana l’amnistia

L’exconseller Raül Romeva ha demanat l’amnistia. “És la manera com es resolen els grans conflictes a escala internacional”, ha assegurat durant la segona intervenció a la comissió d’investigació del 155, aquest dimarts al migdia al Parlament.

Romeva en la seva intervenció en comissió / Parlament de Catalunya

Romeva ha defensat la via del diàleg i la negociació, però ha afegit que cal prendre’s “seriosament” la condició “política” de la situació, perquè d’aquesta manera “s’imposi” l’amnistia. D’altra banda, l’exdiputat ha instat els partits unionistes -absents a la comissió- a “deixar de fer patir la gent que no s’ho mereix”, i evitar la “bronca” i el “combat estèril”.

“El patiment té un límit, ja toca que ens mirem als ulls i ens arrenquem algun somriure”, ha reblat.”Tant és els qui estem a la presó o quanta gent hi passarem”, ha remarcat l’exconseller, que ha insistit que el que s’està perseguint és una ideologia. Romeva, que s’ha mostrat optimista, també ha afegit que està “convençudíssim” que tard o d’hora l’independentisme guanyarà. Sobretot després de les victòries que hi ha hagut a escala internacional, on Romeva hi té dipositades totes les esperances.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

En aquesta enquesta han votat 81 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't