EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Un projecte pilot de gestió energètica compartida, participat per una vintena d’empreses, assoleix minorar l’impacte d’emissions de CO2

Granollers impulsa aliances per assolir ODS

La cultura de la sostenibilitat es fonamenta en les aliances i els pactes. Així s’expressa clarament en els objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides. Esdevenen un element fonamental de les estratègies en matèria de sostenibilitat, sobretot en el marc de l’Agenda 2030. Les aliances permeten impulsar projectes col·lectius, de diferents escales territorials, per fer front al repte de protegir el planeta.

Granollers, durant els darrers anys, ha fet del consens i de la participació activa, tant a escala local com nacional i internacional, un dels seus principals eixos d’actuació. Va ser el primer municipi català a adherir-se al Pacte d’Alcaldes per l’Energia (2008) i el segon a formar part (2014) d’Alcaldes per l’Adaptació (Mayors Adapt), promogut per la Unió Europea.
En el decurs dels últims anys, la ciutat ha fet passes importants en la seva transformació cap a un model més eficient i sostenible, amb projectes col·laboratius que estan assolint bons resultats.

N’és un exemple el projecte de gestió energètica compartida, posat en marxa l’any 2019 per Granollers Mercat, a través del Centre de Serveis a les Empreses de Can Muntanyola i amb la col·laboració de les associacions d’empresaris del territori. La seva missió: reduir l’impacte que generen les empreses al medi ambient i millorar la seva competitivitat, mitjançant la incorporació de mesures d’estalvi i d’eficiència energètica.

Es tracta d’un projecte pilot que estableix un doble objectiu:

· Estimular que les empreses incorporin de manera permanent la gestió energètica en la pròpia gestió empresarial.
· Evidenciar que els beneficis econòmics que pot generar la millora de la gestió energètica són molt significatius i, fins i tot, poden permetre finançar la despesa associada a aquest servei especialitzat.

L’any 2020, 14 empreses han compartit durant sis mesos els serveis professionals d’un expert en gestió energètica i l’any 2021 se n’hi han sumat 5 més.

L’actuació ha permès a les empreses conèixer en detall el seu consum energètic i revisar la contractació i facturació d’energia. Alhora, s’han generat estalvis econòmics derivats d’aquestes revisions i de l’aplicació de millores de les infraestructures, com calderes, circuits tèrmics, circuits d’aire comprimit, controls de climatització i d’il·luminació o fins i tot en la implementació de sistemes de generació d’energia renovable.

Els resultats obtinguts en l’edició de 2020, traduïts en xifres, conclouen estalvis rellevants tant econòmics, com de consum energètic i d’emissions de CO2.

La reducció assolida en consum ha estat de 42,420 kWh si bé el potencial de reducció en consum anual pot incrementar-se fins a 15 vegades més. En aquest sentit, s’han identificat un conjunt de mesures que, en cas de ser aplicades, permetrien aconseguir, anualment, una reducció de 667.816 kWh en el consum.

Aquesta dada, extrapolada a l’àmbit de les emissions de CO2, indica que l’any 2020 s’ha assolit un estalvi d’emissions de 10,2 tones/any, però aplicant les mesures òptimes es podria arribar a reduir les emissions fins a 160 tones anualment. Econòmicament, les mesures aplicades han permès obtenir un estalvi de més de 80.000 euros.

Plaestrategicgranollers.cat
Granollers.cat/ods
@granollers2030

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't