Una entitat engega una campanya per l’empadronament d’immigrants

Vallès Oriental Vol Acollir registra instàncies a una vintena d’ajuntaments de la comarca

El 9 Nou
29/06/2019
Granollers

La plataforma Vallès Oriental Vol Acollir (VOVA), formada per entitats de tota la comarca, ha presentat aquesta setmana instàncies a diversos ajuntaments per demanar millores en el sistema d’empadronament. L’entitat insisteix que han detectat “nombroses irregularitats en el procés d’empadronament”, i assegura que afecta especialment les persones migrades. A més, denuncien que la falta d’accés a l’empadronament priva aquestes persones de drets bàsics com la sanitat, l’educació i els serveis socials.

Segons ha explicat la membre de la plataforma Rosa Pocurull, les irregularitats més freqüents es cometen amb les persones que no tenen un domicili fix. És a dir, que viuen en una habitació rellogada, han ocupat un pis propietat d’un banc o un gran tenidor o són persones sense sostre. També explica que en el cas de les habitacions rellogades, a vegades, el propietari no vol empadronar el llogater per por de perdre les ajudes que estigui rebent. Un punt en què els rumors corren molt sovint sense contrastar, perquè en la majoria dels casos conviure amb un adult d’una altra família no comporta perdre cap ajuda.

Davant d’això, alguns Ajuntaments han optat per empadronar les persones sense residència fixa en edificis municipals. Una via que permet a aquestes persones accedir als serveis de sanitat i educació i no els deixa al marge del sistema.

Amb tot, l’entitat considera que queden moltes millores per fer i apel·len a la legalitat vigent com a estendard per regular l’empadronament. “Demanem que empadronin segons la llei. Només han de comprovar que la persona viu al municipi, no han de demanar ni cèdula d’habitabilitat”, explica Pocurull.

La plataforma s’ha organitzat arreu de la comarca i aspira a presentar instàncies per demanar millores en l’empadronament a la majoria de municipis. Fins ara, n’han presentat a una vintena d’ajuntaments: l’Ametlla, Bigues i Riells, Canovelles, Cardedeu, Figaró, les Franqueses, la Garriga, Granollers, la Llagosta Lliçà d’Amunt, Martorelles, Mollet, Parets, la Roca, Santa Eulàlia, Sant Antoni i Sant Pere de Vilamajor, Sant Fost, Santa Maria i Sant Esteve de Palautordera.

En el cas concret de Granollers, Pocurull fa referència a la tasca que està fent la Fundació El Xiprer. Aquesta entitat ha empadronat desenes de persones a les seves instal·lacions, fins al punt que va haver de deixar de fer-ho per la sobrecàrrega d’inscrits.

Trobades amb alcaldes

Les instàncies que ha presentat Vallès Oriental Vol Acollir, a més de demanar millores en la gestió de l’empadronament, també sol·liciten una cita per mantenir una reunió amb l’alcalde o alcaldessa del municipi. Els membres de l’entitat calculen que es trobaran amb aquells que els donin una resposta positiva a partir del setembre.

La intenció, diuen, no és incidir en la crítica a la institució municipal, sinó aconseguir una radiografia de la gestió de l’empadronament a la comarca que els pugui servir per introduir mesures per millorar el seu funcionament.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't