Una multinacional danesa busca terrenys per fer un gran parc solar al Vallès Oriental

L’empresa European Energy ha iniciat converses amb els propietaris de terrenys

La multinacional European Energy, amb seu central a Dinamarca, ha iniciat contactes amb propietaris de finques en municipis del Vallès Oriental per llogar terrenys amb la intenció d’instal·lar un parc solar de plaques fotovoltaiques d’unes 15 hectàrees de superfície i uns deu Megawatts (MW).

Representants de la companyia han explicat a EL 9 NOU que, de moment, no hi ha cap contracte de lloguer firmat perquè encara no es disposa de tots els permisos necessaris, però confirmen que es treballa amb dues ubicacions possibles, una en terme de Llinars, prop de la subestació elèctrica d’aquest municipi i de la línia del ferrocarril de Barceona a Portbou, i la segona entre els termes municipals de Sant Antoni de Vilamajor i Cardedeu. El projecte s’està acabant de redactar i la intenció és presentar-lo a la Ponència d’Energies Renovables de la Generalitat al mes de gener.

Les mateixes fonts indiquen que, a més de Llinars, l’empresa estaria interessada a impulsar projectes en altres municipis del Vallès Oriental. “Hem iniciat converses amb propietaris de terrenys de Llinars, a tocar amb Cardedeu, però la nostra idea és trobar també finques en altres municipis propers com ara les Franqueses, Sant Antoni de Vilamajor, Cardedeu, la Garriga o fins i tot Granollers”, ha explicat Ángel Laparte, del despatx Laparte & Asociados, especialista en desenvolupament de projectes energètics i immobiliaris i que s’encarrega de fer el desenvolupament del projecte.

Aquest despatx és el que ha fet arribar a alguns propietaris de terrenys agrícoles de la comarca una oferta en què es diu textualment: “Els escrivim perquè ens han autoritzat per instal·lar un parc solar a la zona de Cardedeu-les Franqueses. Estem buscant terrenys agrícoles a la zona per llogar. Oferim una renda d’entre 1.500 i 1.700 euros per hectàrea i any i un contracte de llarga durada. En cas de conèixer algun propietari interessat, preguem que ens ho facin saber.”

Laparte ha confirmat l’enviament del missatge i ha explicat que l’empresa ha aconseguit l’autorització de Red Eléctrica per connectar el parc solar a la xarxa. Però abans de portar-lo a terme, cal tot un procés que pot ser llarg i comporta una inversió elevada. Per això s’ofereixen contractes de lloguer de 30 anys de durada, que es calcula que és el temps de vida útil de les plaques solars.

I, pel que fa al preu de lloguer, Laparte diu que pot variar en funció de la proximitat dels terrenys a les subestacions elèctriques amb què s’han de connectar. “És més elevat si és més a prop perquè la connexió no és tan costosa. Hi ha dues subestacions petites a Llinars i les Franqueses i una de més gran, un nus, a la Roca”, explica l’advocat.

Laparte detalla que el procés comença amb l’autorització de la connexió de Red Eléctrica. Després cal fer un avantprojecte i dipositar un aval d’uns 40.000 euros per MW abans de començar la tramitació amb la Generalitat. El primer pas és que la Ponència d’Energies Renovables, un òrgan col·legiat d’Indústria, Medi Ambient i Agricultura, analitzi i declari la idoneïtat dels projectes proposats.

A partir d’aquí comença la tramitació dels permisos mediambientals i les llicències d’obres. Abans de completar el procés, la companyia ofereix als propietaris un contracte, però condicionat a l’obtenció del permís. Laparte explica que la ponència té un termini de tres mesos per respondre i després el procés pot allargar-se entre deu mesos i un any més abans de poder començar la instal·lació.

Quatre milions d’inversió

Segons Laparte, la inversió prevista és d’uns 400.000 euros per MW, és a dir que, en el cas del projecte de la comarca podria acostar-se als quatre milions. El procés de construcció del parc s’estima en uns sis mesos amb entre 50 i 100 treballadors. Després, el personal necessari per al manteniment es calcula entre 15 i 25 persones, segons l’advocat.

Pel que fa a la renda que la companyia pot arribar a pagar als propietaris, Laparte diu que està en funció de la rendibilitat estimada, condicionada a la inversió necessària. Així, diu que en terrenys situats relativament a prop de subestacions, a uns cinc quilòmetres i, per tant, amb menys inversió necessària per a la connexió, es pot situar entre 1.700 i 1.800 euros anuals per hectàrea. Alerta, però, que abans de tancar cap acord cal esperar a disposar de tots els permisos.

El representant de l’empresa diu que la idoneïtat dels terrenys depèn també de la qualitat agrícola en funció d’uns barems que aplica la Generalitat i que depenen de la capacitat de producció, de si es tracta de finques de regadiu o altres condicionament. “Habitualment es busquen terrenys que no estiguin en zones protegides, que no tinguin una alta productivitat agrícola o que se situïn prop de zones urbanitzables.”

European Energy es dedica a la construcció de projectes solars i eòlics a tot el món. Segons diu la seva web, va construir el seu primer projecte eòlic l’any 2004 i el primer projecte solar l’any 2008. L’any 2019 tenia una capacitat instal·lada de 1.487MW, dels quals 416 de solars i 1.071 d’eòlics. Des del 2008 ha construït 12 projectes a Espanya, la majoria en comarques del País Valencià i a Castella la Manxa. A Catalunya, l’any 2008, va posar en marxa un parc solar d’1,27 MW a Campllong (Gironès), distribuït en 12 instal·lacions de 100kW.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 195 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't