Carme Esplugas va passar a la història de Granollers el 1998, quan es va convertir en la primera alcaldessa de la ciutat. El seu pas per la política municipal (amb CiU) va ser el reflex més visible dels forts vincles que aquesta filla de Montferri (l’Alt Camp) havia anat teixint amb Granollers des que hi va arribar, a l’edat de 24 anys, per la destinació laboral del seu marit; de fet, la primera intenció era quedar-s’hi només dos anys, abans d’establir-se definitivament a Barcelona.
Però Esplugas va quedar seduïda per la vida a la capital vallesana i hi va plantar les arrels definitivament, i hi va iniciar una llarga trajectòria com a professora de biologia i ciències naturals. Carme Esplugas, avui amb 67 anys i ja jubilada, ha estat l’escollida per fer el pregó de l’Ascensió 2017, dimecres a 2/4 de 8 del vespre a la sala Tarafa.
Tot i haver deixat enrere l’etapa professional, Carme Esplugas es manté molt activa: forma part del Patronat de l’Hospital de Granollers, de l’Associació de Catedràtics d’Ensenyaments Secundaris de Catalunya (ACESC) i de l’equip responsable de les Aules d’Extensió Universitària per a la Gent Gran del Vallès Oriental (Agevo). D’alguna manera, així Esplugas retorna a la ciutat la bona acollida que li ha dispensat des del primer dia. “Quan vam arribar per primera vegada, ens va agradar molt la sensació d’acolliment. Trobava la gent molt amable”, explica la pregonera, que considera que la seva feina com a docent li va facilitar molt la integració. “Amb l’ensenyament entres en contacte amb molta gent: pares, alumnes, famílies i nuclis de la ciutat que segurament molta gent nascuda aquí potser no hi ha entrat”, apunta.
L’experiència de Carme Esplugas amb l’Ascensió va començar només arribar. “Quan vam arribar va coincidir amb l’Ascensió d’aquell any i vaig quedar impressionada amb la Passada. A partir de llavors, cada any feia venir la família, els amics, perquè la veiessin”, explica. El primer acte públic de Granollers va ser en el marc de la fira. “Aquella època eren anys de molta vida de l’agricultura, ramaderia i horta. El meu marit treballava al Servei d’Extensió Agrària i la pagesia de la comarca va fer un homenatge a ell i un seu company”, comenta la pregonera. Carme Esplugas visita cada any l’Ascensió i sent una mica de nostàlgia d’aquella versió més agrícola. “Els temps canvien i la Fira ha anat orientant-se més cap a la gastronomia, el sectorial, etc. I si ara es fes la Passada com es feia antigament, segurament tampoc ens agradaria”, considera.
Al pregó de dimecres, Carme Esplugas explicarà la seva trajectòria vital i la relació amb la Fira de l’Ascensió. “No puc explicar gaire cosa més: és un pregó personal. Jo he vingut de fora però em sento molt vinculada i estimada a Granollers”, conclou.
{{ comment.text }}