Unió de Pagesos (UP) ha interposat un contenciós administratiu per l’anunci i el plec de condicions de l’INCASÒL per a l’adjudicació en règim d’arrendament de les terres de Gallecs que s’han de regular per les normes dels espais d’interès natural.
El sindicat, que també ha demanat la suspensió cautelar de la licitació dels terrenys, ja va interposar un recurs d’alçada contra l’anunci de les condicions de lloguer d’aquestes terres, a principis de setembre.
El plec de condicions va treure a concurs 382, 2 hectàrees del total de 533 conreables de l’espai natural de Gallecs en un procés que UP considera il·legal ja que no tenia en compte les normes en matèria d’agricultura.
Durant tot el procés, UP ha reiterat que l’INCASÒL no ha tingut en compte els pagesos que actualment conreen les terres i que hi han dedicat “molts anys d’esforç”.
Per al sindicat agrarai, el plec de condicions per accedir al lloguer de les terres és nul de ple dret perquè estableix, d’una banda, l’obligació d’explotació de les finques en règim de producció ecològica quan la normativa aplicable en aquest espai no ho obliga.
Afegeix que l’INCASÒL no té potestat per imposar a tota la pagesia el model de producció amb el qual ha de treballar ni per prohibir el tipus de fertitlitzants que pot utilitzar.
En aquest sentit, UP diu que la fertilització està regulada per llei i és d’obligat compliment per a tothom.
D’altra banda, diu que contradiu la Llei de modernització de les explotacions agràries que estableix les situacions de preferència de les prioritàries en l’adjudicació de superfícies agràries per part de les administracions.
Sobre el plec de clàusules, UP també diu que és nul de ple dret per arbitrarietat de l’administració perquè la comercialització en règim d’arrendament mitjançant concurrència d’ofertes no abasta la totalitat del sòl conreable de Gallecs.
En aquest sentit el sindicat agrari diu que el concurs deixa fora un total de 150,8 hectàrees.
Diversificar cultius i adaptar-se al mercat
Unió de Pagesos remarca que les explotacions tenen dret a diversificar els seus cultius i mètodes de producció per adaptar-se a les condicions del mercat, el medi ambient i les necessitats particulars.
I alerta que obligar a seguir un únic mètode de producció pot afectar negativament la seva sostenibilitat econòmica.
El parc agrari de Gallecs està inclòs en el Pla d’Espais d’Interès Natural, però, segons UP; la normativa que el regula no obliga en cap cas a fer agricultura ecològica ni prohibeix l’ús de fertilitzants orgànics.
{{ comment.text }}