Les processons de Dijous Sant ens han fet canviar de dijous per aquesta nova singladura de la Guia Miquelín –recordem que un màxim de 10 comensals paguem 30 euros per un menú que tria un cuiner del Vallès Oriental d’un local regentat per gent jove o proposta novella– i així hem anat a la Bodega Can Vidal, a la plaça Josep Umbert Ventura de Sant Feliu de Codines. Ens rep en Pau Corderes, santfeliuenc que ha agafat aquesta bodega que es va obrir com a cafeteria el 1883 pel senyor Vidal, i que en el seu moment l’havia gestionat l’avi d’en Pau. D’alguna manera, doncs, l’empremta familiar és evident.
En Pau aprofita un local arreglat, una mica retro, bohemi, antic, on predomina una col·lecció de velles ampolles de licor i una distribució del local un pèl caòtica. La cuina de les àvies d’aquest jove emprenedor serà present durant tot l’àpat i això que l’experiència i currículum que té és molt ampli: el Robert de Nola, El Camí de l’Església de Gallifa, el Restaurant Santamaria, El Racó de la Lola… i, darrerament, com a cap de cuina i xef executiu del Restaurant Pepa Tomate.
El dijous del sopar té tancat per uns petits canvis i ens acull davant la barra, un espai una mica just per a 10 persones però molt acollidor. El sopar és com un conte que comença amb un aperitiu –olives diverses, navalles, seitons, bomba de Vallecas, orelletes de truja fregides– per anar fent boca. I un primer entrant, amb una anxova papallona farcida de mel i mató i una pansa de la casa macerada dins d’una enorme ampolla de cassalla, i tot plegat maridat amb un vi blanc de l’any amb DO Sant Feliu amontillado.
Continuem amb una sorpresa: un plat on hi ha un enciam escarolaire obert i sencer, acabat de caçar amb una salseta de garrí rostit i vinagre ranci, molt original i fresc. Aquesta fase intensiva d’entrants els reguem amb un vi escumós de segona fermentació Mas Comptal, un Brut 2014 reserva, de bombolla petita, gens àcid i molt refrescant. I ara ja, sense despistar-nos, entra una esqueixada de bacallà barrejada amb l’oli del conill a l’allet, botifarra negra –un pel eixarreïda– i espinacs tendres, potser aquí hi ha una barreja excessiva de matisos que costen una mica d’apreciar. Maridant vins, ens introdueix el Trio Varietal d’Emendis, un Penedès blanc 2017, gens complex, molt noble i un punt cítric, que succeeix molt bé al cava. I continuem amb una segona seqüència de bacallà, un caneló de brandada amb llet de bacallà i tòfona d’estiu –que li porta l’Oriol, tofonaire local– i encara una tercera –comencem a estar ben plens!– amb un original cogote al pil-pil d’alls tendres i pessics de sobrassada de bou de la casa. Els caps han quedat una mica massa salats, però la combinació bacallanera és magnífica.
PLATS CARNÍVORS
I un darrer vi: el Sagal, vi negre ecològic del Pla de Bages, molt agosarat i fàcil de beure, que ens combinarà els darrers plats carnívors: un roastbeef fumat de costella de bou El Capricho Dry Age, tallada superfina i amb un ou ferrat d’ànec al damunt, cuinat tota una nit amb cendres! És, sens dubte, el plat estrella de la vetllada i això que encara ens reserva un bou estofat a l’antiga, tan tendre, que el tallem amb cullera. Ja no podem més! Una crema catalana amb melindros casolans gelats i trufa desfeta ens recorda que gairebé hem acabat i, per pair, tornem a menjar la pansa, ara sí amb un xic de cassalla.
Tota la feina d’en Pau és per una cuina catalana casolana, amb productes de molt a prop, simple i amb tocs de petita xuleria que li dona la seva joventut, i perquè ha deixat de banda projectes més industrials i impersonals per aquesta aposta de futur, tranquil·la i vital. Això evolucionarà –ben segur– pel seu tarannà i el dels parroquians que vagi tenint. Ens hem sentit partícips d’una gran experiència gastronòmica i d’un gran sopar. Això sí, evidentment excessiu, però enlluernats pel carinyo que proposa en cada petit detall de cada plat.
Li demanem el nostre proper destí i sense dubtar-ho ens envia al Cafè del Centre, de Caldes de Montbui. Allà ens veurem el proper tercer dijous de maig.
A taula!
{{ comment.text }}