Ada Parellada: “Cuinar sopa afavoreix l’economia circular”

La xef de Granollers reivindica els valors de la sopa al llibre ‘Brous, escudelles i sopes fredes’ que acaba de publicar

Una cinquantena de sopes, la meitat d’autor i la resta anònimes –o el que és el mateix, de collita pròpia–. Són les que Ada Parellada ha recopilat a Brous, escudelles i sopes fredes (Penguin Random House, 2022).

Un receptari que és molt més que un receptari. Un llibre de cuina on la xef de Granollers explica com fer sopa, però sobretot per què cal cuinar-la en lloc de comprar-la feta al supermercat. Segons Parellada, el consum de sopa ha anat a menys durant els darrers anys, una situació que cal revertir peti qui peti.

“No només es menja menys sopa, sinó que qui en menja sol comprar-la al súper, la qual cosa ens està portant cap a l’homogeneïtzació. Tothom acaba menjant la mateixa sopa per Nadal, i això és d’una tristor absoluta perquè vol dir que les persones perdem el nostre patrimoni culinari familiar, aquell pòsit de records que ens dona un sentiment de pertinença a un lloc concret”, afirma la propietària del restaurant Semproniana de Barcelona.

“L’acte de menjar té la funció de nodrir-nos, però també d’emocionar-nos. Si només mengéssim per nodrir-nos en tindríem prou ingerint pastilles amb els nutrients que necessita el nostre cos. Però, precisament, el fet de menjar implica sobretot emocionar-nos. I les emocions alimenten molt més que no pas els nutrients. Quan ens n’anem a l’estranger, el primer que trobem a faltar és el menjar de casa, el de la mare i de l’àvia. És més, si avui podem anar a un barri com el Raval de Barcelona i comprar-hi aliments d’arreu del món és justament perquè les persones que han vingut d’altres països els han importat com a part dels seus bagatges culturals”, afegeix.

Segons Parellada, el fet de cuinar sopa té més valor que no pas el fet de menjar-se-la. “El valor de la sopa es troba a la cuina i no pas al plat. Perquè la sopa no és un plat, sinó una tècnica. Si en saps fer una, les saps fer totes. És un àpat de solució. Arribes a casa, escalfes aigua, hi poses allò que tinguis a mà i de seguida tens resolt el dinar o el sopar. Per tant, quan cuinem sopa estem afavorint l’economia circular, que té entre els seus principis la reducció de residus. En canvi, quan la comprem feta el que fem és augmentar els residus que produïm. Cuinar sopa vol dir baixar a la botiga del barri i comprar producte de proximitat. Per contra, comprar-la feta vol dir alimentar l’economia financera”, insisteix Parellada.

“Un dels objectius d’aquest llibre és convèncer la gent que cal fer sopa. Perquè és fàcil de fer, però també per tots aquells valors que porta implícits. La sopa és fàcil de fer perquè es fa sola. Triga a fer-se, però no ocupa temps. I això és molt important, perquè mentre s’està fent el teu dinar o el teu sopar tens temps de veure tres capítols d’aquella sèrie que t’agrada tant, d’estar amb els teus fills o de fer allò que et vingui de gust. D’altra banda, fent aquest gest tan simple que és posar una olla al foc, contribueixes a la sostenibilitat i la salut econòmica del teu entorn”, conclou.
les virtuts i les

Propietats de la sopa

Brous, escudelles i sopes fredes comença amb un pròleg on la pròpia autora enumera de forma amena les virtuts i les propietats de la sopa. “La sopa ens va fer humans i ens va fer solidaris. La majoria d’espècies animals solen abandonar els vells i els malalts. Els humans, en canvi, vam començar a tenir cura dels febles tan bon punt vam disposar d’un recurs que ens permet cuidar i alimentar tothom”, apunta.

Entre les receptes que es poden trobar al llibre, brous bàsics de verdures, peix i pollastre però també de llenties, ceba encaputxada o patata extremenya. Entre les sopes d’autor, n’hi ha que Parellada ha recollit de receptaris com els dels periodistes Xavier Graset i Txell Bonet, el cuiner Sergi de Meià o les cuines de la Fundació El Xiprer de Granollers i el centre penitenciari de Quatre Camins de la Roca.

LA PREGUNTA

Qui guanyarà l’Eurocopa de futbol?

En aquesta enquesta han votat 280 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't