Les fruites es poden fer de moltes maneres diferents: batuts, macedònies, gelats… I també a la barbacoa, on podem aconseguir unes textures molt interessants per potenciar-ne el gust. La calor realça els sucres naturals, en concentra el gust i els dona un toc caramel·litzat deliciós. Si bé la millor manera de prendre fruita és al natural, preparar-la així ajudarà a millorar el perfil nutricional de les clàssiques barbacoes, on no és habitual que els vegetals hi tinguin gaire presència. T’expliquem quines són les millors fruites per fer a la graella i què cal tenir-hi en compte.
Les millors fruites per fer a la graella:
■ Síndria. Talla-la en triangles o rodanxes gruixudes.
Posa’n els trossos directament damunt de la graella.
Combina la síndria amb menta, llimona o formatge feta.
■ Pinya. Fes servir una pinya que sigui ferma i sucosa.
Talla-la en rodanxes gruixudes (o en trossos més petits, per enfilar en broquetes).
Pots marinar-la amb una mica de llima.
■ Préssec. Tria’n exemplars madurs, però prou durs.
Parteix-los per la meitat i treu-ne el pinyol.
Pinta els préssecs amb oli d’oliva o una mica de mantega.
■ Meló. Tria’n un que no sigui gaire madur (evita el meló molt tou o sucós, perquè es pot trencar amb facilitat).
Talla’l en rodanxes gruixudes o en grills amb pell (la pela ajuda a mantenir-ne la forma).
Pinzella lleugerament amb oli d’oliva o mantega i enforna’l 2 o 3 minuts a banda i banda, fins que hi apareguin les marques de la graella.
■ Mango. Tria’n un que no sigui gaire madur.
Talla’l en tires gruixudes o daus per a broquetes.
Pots marinar el mango amb llima o donar-hi un toc picant (per exemple, amb xili en pols tipus tahina).
Consells i idees per fer fruites al forn: utilitza de foc mitjà a baix per no cremar-les per fora. Tingues en compte que, quan fem al forn aliments amb carbohidrats (com és el cas de les fruites), la calor afavoreix que s’hi produeixi acrilamida, que és perjudicial per a la salut.
No les hi deixis gaire estona: entre 2 i 5 minuts a banda i banda n’hi ha prou. Pinta-les amb una mica d’oli vegetal o mantega per evitar que s’enganxin.