El cuiner Pep Salsetes, de l’Ametlla, presenta el llibre ‘De l’hort al plat’

El llibre inclou un centenar de receptes d’arreu dels Països Catalans pensades per tenir una alimentació variada

Un centenar de receptes de cuina d’arreu dels Països Catalans, pensades per promoure una alimentació variada, equilibrada i fonamentada en el producte de proximitat i de temporada. Són les que recopila el cuiner i pagès Pep Salsetes, de l’Ametlla, al seu darrer llibre, De l’hort al plat. O com menjar bé tot l’any, publicat aquesta setmana per l’editorial Rosa dels Vents.

La majoria de receptes les ha recollit per transmissió oral de mestresses de casa i coquesses, d’altres són pròpies. Hi ha plats en perill d’extinció, però també àpats associats a festivitats i dates assenyalades.

“Algunes d’aquestes receptes són meves, però la majoria les he obtingut a través del treball de camp. Per tant, tot i que jo signo el llibre i soc el titular de l’obra, val a dir que la majoria de receptes no són meves sinó que són patrimoni de tothom”, apunta Salsetes en declaracions a EL 9 NOU.

“Crec que s’ha de transmetre la idea que cal menjar sempre de proximitat i de temporada, en la mesura que sigui possible. És cert que a causa del canvi climàtic les diferents estacions de l’any cada cop estan més desdibuixades, i que a hores d’ara pràcticament només hi ha l’estiu, l’hivern i un parell de períodes intermedis. Però tot i això és important fer servir aquells productes que tenim més a l’abast, dins d’un radi d’uns 100 quilòmetres, i no aquells que hem de portar expressament des d’altres parts del món”, afegeix.

D’aquesta manera, el cuiner posa en valor el producte autòcton, però també defensa un model de consum sostenible i respectuós amb el medi ambient. “És clar que pot fer molta gràcia menjar cireres tot l’any. Però perquè nosaltres en puguem menjar a l’hivern cal transportar-les fins a casa nostra des de països com Xile, i tot aquest procés equival a una petjada ecològica molt important. Parlem de fruites que han hagut de circular amb vaixell i amb camió, que han hagut de conservar-se d’una forma determinada perquè no es fessin malbé durant tot el trajecte. Tot això té un impacte sobre el medi ambient. I també té un cost, que fa que quan les comprem les haguem de pagar a preus força elevats, sense que tot aquest import repercuteixi en el productor. I a la pagesia, també cal cuidar-la”, insisteix.

Salsetes presentarà el llibre aquest dissabte a les 12 del migdia a la Fira de la Candelera de Molins de Rei (el Baix Llobregat). A l’acte també hi serà present la cuinera Maria Nicolau, de la Garriga. “Hi farem alguna cosa per menjar. Perquè si anem a parlar d’un llibre sobre cuina i no li donem a la gent res per menjar, malament. En canvi, si el públic pot menjar i beure, la cosa sempre s’anima més i tots aprenem els un dels altres, perquè tothom sap coses”, avança l’autor. El dia 24 en farà una segona presentació a les 6 de la tarda a la llibreria Miranius de l’Ametlla.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't