Un centenar de receptes de cuina d’arreu dels Països Catalans, pensades per promoure una alimentació variada, equilibrada i fonamentada en el producte de proximitat i de temporada. Són les que recopila el cuiner i pagès Pep Salsetes, de l’Ametlla, al seu darrer llibre, De l’hort al plat. O com menjar bé tot l’any, publicat aquesta setmana per l’editorial Rosa dels Vents.
La majoria de receptes les ha recollit per transmissió oral de mestresses de casa i coquesses, d’altres són pròpies. Hi ha plats en perill d’extinció, però també àpats associats a festivitats i dates assenyalades.
“Algunes d’aquestes receptes són meves, però la majoria les he obtingut a través del treball de camp. Per tant, tot i que jo signo el llibre i soc el titular de l’obra, val a dir que la majoria de receptes no són meves sinó que són patrimoni de tothom”, apunta Salsetes en declaracions a EL 9 NOU.
“Crec que s’ha de transmetre la idea que cal menjar sempre de proximitat i de temporada, en la mesura que sigui possible. És cert que a causa del canvi climàtic les diferents estacions de l’any cada cop estan més desdibuixades, i que a hores d’ara pràcticament només hi ha l’estiu, l’hivern i un parell de períodes intermedis. Però tot i això és important fer servir aquells productes que tenim més a l’abast, dins d’un radi d’uns 100 quilòmetres, i no aquells que hem de portar expressament des d’altres parts del món”, afegeix.
D’aquesta manera, el cuiner posa en valor el producte autòcton, però també defensa un model de consum sostenible i respectuós amb el medi ambient. “És clar que pot fer molta gràcia menjar cireres tot l’any. Però perquè nosaltres en puguem menjar a l’hivern cal transportar-les fins a casa nostra des de països com Xile, i tot aquest procés equival a una petjada ecològica molt important. Parlem de fruites que han hagut de circular amb vaixell i amb camió, que han hagut de conservar-se d’una forma determinada perquè no es fessin malbé durant tot el trajecte. Tot això té un impacte sobre el medi ambient. I també té un cost, que fa que quan les comprem les haguem de pagar a preus força elevats, sense que tot aquest import repercuteixi en el productor. I a la pagesia, també cal cuidar-la”, insisteix.
Salsetes presentarà el llibre aquest dissabte a les 12 del migdia a la Fira de la Candelera de Molins de Rei (el Baix Llobregat). A l’acte també hi serà present la cuinera Maria Nicolau, de la Garriga. “Hi farem alguna cosa per menjar. Perquè si anem a parlar d’un llibre sobre cuina i no li donem a la gent res per menjar, malament. En canvi, si el públic pot menjar i beure, la cosa sempre s’anima més i tots aprenem els un dels altres, perquè tothom sap coses”, avança l’autor. El dia 24 en farà una segona presentació a les 6 de la tarda a la llibreria Miranius de l’Ametlla.
{{ comment.text }}