La cuina ràpida no existeix. Però amb una bona planificació, és possible cuinar tots els àpats de la setmana durant tres hores d’un mateix dia. Ho explica la cuinera Ada Parellada, de Granollers, al seu darrer llibre, Conciliar cuina i vida. Un mètode per tenir una alimentació variada, equilibrada i saborosa tots els dies de la setmana, que acaba de publicar l’editorial Efadós. El gener de 2023 ja va publicar un llibre sobre la cuina de sopes i va fer el pregó de la fira i festes de l’Ascensió.
“Portem un ritme de vida frenètic que no convida gaire a cuinar a casa. Tenim moltes responsabilitats i moltes aficions. I no cal que deixem de banda res de tot això. Però sí que cal tenir present que hem de menjar cada dia. I en la mesura que sigui possible, hem de mirar de menjar bé”, apunta l’autora.
“La societat tendeix a cuinar cada dia menys i a resoldre els àpats comprant plats preparats. És clar que aquest no és el model idoni, però és cap a on ens aboca el ritme de vida que portem. La gent té poc temps de cuinar, o directament li fa mandra perquè arriba a casa tard i cansada. I en aquest context, el que no podem fer els cuiners és culpabilitzar la població sense oferir-li solucions. Aquest llibre vol ser una d’aquestes solucions”, afegeix.
“Cuinant durant tres hores un dia a la setmana, per exemple un diumenge, pots deixar fetes tota una sèrie de bases. A partir d’aquí, només cal que cada dia quan arribes a casa ajuntis algunes d’aquestes bases, i en tan sols cinc minuts tindràs un bon àpat a punt. És una forma d’optimitzar temps, menjar bé i mantenir uns hàbits de vida saludables sense necessitat d’estressar-se.”
El mètode de Parellada es basa en quatre passos: la planificació, la compra dels ingredients, el fons de nevera fet a partir de les precoccions setmanals i la unió de les precoccions en cinc minuts. Seguint aquest procés, ella mateixa proposa dos tipus de menús setmanals per cada estació de l’any, incloent-hi la llista de la compra, les instruccions per precuinar les bases i tot un seguit d’idees per unir-les. “He combinat diferents grups d’aliments i diverses tècniques per preparar-los, tenint en compte el producte de temporada i la necessitat de seguir una dieta equilibrada”, subratlla.
“Tot el contingut del llibre es basa en fets reals. Jo mateixa soc filla d’una fonda, però un bon dia me’n vaig anar a viure a un pis amb dos menuts. Quan aquests dos menuts van començar a fer activitats extraescolars, conciliar l’hora de sopar tota la família amb la d’obrir el restaurant es va fer molt complicat, i vaig optar per aplicar a casa el mateix mètode que aplico al restaurant: preparar les bases prèviament per unir-les a l’hora de servir els plats. La diferència és que al restaurant ho fem cada dia a primera hora, i casa només cal que ho facis un dia a la setmana a l’hora que et vagi bé”, conclou.
{{ comment.text }}