La 9a edició de la Fira del Pagès està dedicada al sector lleter. La mostra, que se celebra aquest cap de setmana, es va presentar a la granja de Can Duran de Santa Eulàlia. Entre vaques i vedells, Manel Imedio, regidor de Sector Primari, Festes i Fires, va explicar que l’edició d’enguany se celebrarà aquest diumenge d’11 del matí a 7 de la tarda a la mateixa granja, informa Eudald Sanz.
Es tracta d’un sector molt tocat i que està en declivi. “Santa Eulàlia havia acollit fins a cinc explotacions ramaderes de boví i ara només en queda una: la granja de Can Duran”, explicava el propietari, Pere Duran. Com a conseqüència, la producció ha disminuït notablement. Abans, les explotacions de tot el municipi produïen uns 10.000 litres de llet al dia, xifra que ha baixat a 2.000 litres al dia. Aquesta tendència no és aïllada, sinó que es pot extrapolar a l’àmbit comarcal i català: “Al Vallès havíem estat més de 100 explotacions ramaderes de boví, actualment en som 12”, deia Duran.
La caiguda de la producció s’explica per les traves econòmiques i burocràtiques a què s’enfronten els propietaris d’una granja, i per l’esforç i sacrifici que requereix tenir cura dels ramats. Per tot això, hi ha una manca evident de relleu generacional. Ni tan sols la mateixa granja de Can Duran, l’última explotació bovina de Santa Eulàlia, no en té.
Davant aquesta situació, l’Ajuntament ha decidit dedicar la 9a Fira del Pagès a la llet, als seus derivats i als productors locals i familiars. “Cerquem posar en valor aquest ofici explicant la seva trajectòria a Catalunya i al Vallès. Per això la divulgació i difusió seran un pilar essencial d’aquesta edició”, explicava el regidor Imedio.
La fira comptarà amb una parada d’estris que s’utilitzaven antigament a les granges de llet i amb dues visites teatralitzades a la granja a càrrec d’actors del Teatre Nacional del Tenes (TNT). També es realitzaran dues xerrades sobre els beneficis del consum de làctics i l’evolució de la Lleteria Les Feixes de Moià.
La fira també comptarà amb espai per a la pràctica. Els assistents podran gaudir d’un tast de formatges, d’un taller d’elaboració de mató i d’un dinar popular, amb opció vegetariana i infantil. Aquestes activitats requereixen de reserva prèvia i el pagament del tast de formatges i el dinar popular es farà en efectiu el mateix dia al punt d’informació.
Finalment, també hi haurà activitats per als més menuts, que podran gaudir de l’experiència de munyir una vaca mecànica, i a les 6 de la tarda es podrà veure la munyida de les vaques de la granja.
No es podrà accedir al recinte amb vehicle. Caldrà estacionar els vehicles a l’ermita de Sant Simple i un tractor amb un remolc realitzarà els trasllats fins a les instal·lacions de la granja.
{{ comment.text }}