L’Ajuntament de Canovelles ha començat aquesta setmana els treballs per fer visibles les troballes neolítiques de Ca l’Estrada 2, que des del 2017 es trobaven cobertes amb geotèxtil i terres al soterrani de l’escola Els Quatre Vents. L’actuació és un pas més cap a la museïtzació de l’espai, i es preveu que es pugui obrir al públic a la tardor. Dimecres al migdia, diversos responsables del Departament de Cultura de la Generalitat, dels Serveis Territorials d’Educació i de l’Ajuntament de Canovelles hi van fer una visita.
La intervenció arqueològica pretén recuperar i consolidar les restes neolítiques de Ca l’Estada 2, que destaquen pel bon estat de conservació i que inclouen el paviment de dues cabanes circulars construïdes en solera de pedra i un conjunt de focs o forns amb restes de fustes carbonitzades.
D’altra banda, al vestíbul de l’escola ja s’hi ha instal·lat la recreació d’una cabana neolítica corresponent a les restes trobades.
Un cop acabats els treballs està previst instal·lar a la paret nord del soterrani un mural de gran format, on es mostrarà una recreació d’aproximadament 18 metres de llargada i 2 d’alçada, de la vida a un poblat neolític. També es col·locaran les vitrines amb el material arqueològic més destacat trobat al jaciment i amb l’esquelet descobert a la zona de la necròpolis. A més, s’instal·laran plafons informatius dels elements situats tant al vestíbul com al soterrani del centre educatiu.
A la visita guiada per l’arqueòleg en cap de l’excavació, Jordi Roig, i van assistir Andreu Felip Ventura, director dels serveis territorials del Departament de Cultura; Gemma Hernández, arqueòloga territorial del Departament de Cultura; Simó López, director dels serveis territorials del Departament d’Educació; Sisa López, directora adjunta dels serveis territorials del Departament d’Educació; i Marta Planas, inspectora d’Educació. La visita també ha comptat amb la presència de Yolanda Sánchez, regidora de Cultura de Canovelles; Flor Sánchez, regidora d’Infància i Joventut; i Emilio Cordero, alcalde de Canovelles.
La trobada va servir per tornar a posar de relleu la importància d’aquest jaciment arqueològic, que compta amb restes neolítiques d’uns 6.000 anys d’antiguitat, úniques a Catalunya i de les poques que hi ha tant a Espanya com a Europa.
Un cop finalitzades les actuacions arqueològiques i museístiques previstes al soterrani i al vestíbul de l’escola, s’haurà d’adequar l’espai a la normativa vigent en matèria de seguretat i accessibilitat, amb la construcció d’una porta i una nova escala d’accés.
*Més informaci´ó en l’edició en paper d’EL 9 NOU d’aquest divendres
{{ comment.text }}