Canovelles engega els treballs per fer visibles les troballes de Ca l’Estrada 2

Aquesta setmana s’han destapat les restes neolítiques que des del 2017 es trobaven cobertes al soterrani de l’escola Els Quatre Vents

L’Ajuntament de Canovelles ha començat aquesta setmana els treballs per fer visibles les troballes neolítiques de Ca l’Estrada 2, que des del 2017 es trobaven cobertes amb geotèxtil i terres al soterrani de l’escola Els Quatre Vents. L’actuació és un pas més cap a la museïtzació de l’espai, i es preveu que es pugui obrir al públic a la tardor. Dimecres al migdia, diversos responsables del Departament de Cultura de la Generalitat, dels Serveis Territorials d’Educació i de l’Ajuntament de Canovelles hi van fer una visita.

La intervenció arqueològica pretén recuperar i consolidar les restes neolítiques de Ca l’Estada 2, que destaquen pel bon estat de conservació i que inclouen el paviment de dues cabanes circulars construïdes en solera de pedra i un conjunt de focs o forns amb restes de fustes carbonitzades.

D’altra banda, al vestíbul de l’escola ja s’hi ha instal·lat la recreació d’una cabana neolítica corresponent a les restes trobades.

Un cop acabats els treballs està previst instal·lar a la paret nord del soterrani un mural de gran format, on es mostrarà una recreació d’aproximadament 18 metres de llargada i 2 d’alçada, de la vida a un poblat neolític. També es col·locaran les vitrines amb el material arqueològic més destacat trobat al jaciment i amb l’esquelet descobert a la zona de la necròpolis. A més, s’instal·laran plafons informatius dels elements situats tant al vestíbul com al soterrani del centre educatiu.

A la visita guiada per l’arqueòleg en cap de l’excavació, Jordi Roig, i van assistir Andreu Felip Ventura, director dels serveis territorials del Departament de Cultura; Gemma Hernández, arqueòloga territorial del Departament de Cultura; Simó López, director dels serveis territorials del Departament d’Educació; Sisa López, directora adjunta dels serveis territorials del Departament d’Educació; i Marta Planas, inspectora d’Educació. La visita també ha comptat amb la presència de Yolanda Sánchez, regidora de Cultura de Canovelles; Flor Sánchez, regidora d’Infància i Joventut; i Emilio Cordero, alcalde de Canovelles.

La trobada va servir per tornar a posar de relleu la importància d’aquest jaciment arqueològic, que compta amb restes neolítiques d’uns 6.000 anys d’antiguitat, úniques a Catalunya i de les poques que hi ha tant a Espanya com a Europa.

Un cop finalitzades les actuacions arqueològiques i museístiques previstes al soterrani i al vestíbul de l’escola, s’haurà d’adequar l’espai a la normativa vigent en matèria de seguretat i accessibilitat, amb la construcció d’una porta i una nova escala d’accés.

*Més informaci´ó en l’edició en paper d’EL 9 NOU d’aquest divendres

LA PREGUNTA

Creu que seran positius els aranzels anunciats per Donald Trump?

En aquesta enquesta han votat 223 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't