Cardedeu uneix art i natura amb el festival Hilari (um)

Dotze artistes i col·lectius participen aquest cap de setmana en el festival de ‘land art’ sobre el canvi climàtic

Cardedeu estrena aquest cap de setmana el festival Hilari(um), de land art i instal·lacions efímeres sobre el canvi climàtic, a l’entorn natural de l’ermita de Sant Hilari. Tot i que el festival pròpiament dit tindrà lloc aquest divendres, dissabte i diumenge, aquest dilluns ja va començar l’activitat amb l’inici de la residència artística dels 18 artistes participants, a més d’uns tallers oberts i una taula rodona.

Hilari(um) ha nascut de la mà d’un petit col·lectiu de gent amb diferents inquietuds encapçalats pels artistes Pilar Ors i Julio Borg amb l’objectiu de difondre noves mirades de les arts visuals a la comarca. “Tot i que cada cop s’organitzen més festivals d’aquest tipus, aquí a prop no n’hi gaires”, comenta Ors. “Durant la pandèmia, quan anàvem a Sant Hilari, ja vam començar a madurar la idea de fer un festival d’aquest tipus en aquests paratges, i de seguida vam tenir clar que la temàtica fos el canvi climàtic que estem patint tots”, afegeix.

Finalment, la proposta, que es va presentar a l’Ajuntament, s’ha concretat en l’Hilari(um), amb la participació de 12 artistes i col·lectius, amb una desena d’instal·lacions que es repartiran en 23.250 metres quadrats d’àrea expositiva en feixes de diverses mides i extensions, algunes amb vinya i amb oliveres, i envoltades de petits camps de cereals i farratges, i boscos d’alzines i pins.

Alguns dels artistes participants provenen d’una convocatòria oberta que van fer els organitzadors, mentre que els altres són artistes ja consolidats com Eduard Baulida, Ona Trepat o Enric Maurí, de Cardedeu. També hi seran presents Cristina Bernal; Mariona Cañadas i Pedro Murúa; Miren Doiz; Jordi González; Eli Guillamon; Susana Malagón; Mireia Zantop; Mario Sánchez, Rocío López i Alberto López, i el col·lectiu format per Emma Montoliu, Mireia Bota, Núria Busquet i Cristina Monrós.

Tot i que la inauguració del festival i la primera visita a les instal·lacions serà divendres, aquest dijous s’obriran els tallers dels artistes perquè tothom pugui conèixer el seu procés de creació. “Volem establir vincles amb el públic i que pugui veure no només l’obra acabada, sinó que la manera de treballar”, comenta Ors. La jornada de dijous acabarà amb una taula rodona sobre art i paisatge amb la crítica d’art i comissària independent Mercè Alsina; la paisatgista Eli Guillamon i el comissari del Festival Art i Gavarres, Oriol Granyer.

Paral·lelament, al jardí interior de la biblioteca marc de Vilalba es pot visitar la intervenció artística “Delicte d’omissió”, de Guillem pla, que convida a reflexionar sobre el nostre paper davant l’actual emergència climàtica. La biblioteca també va fer un taller i mostra una selecci´ó de llibres sobre ‘land art’ a la planta 1.

Després de la inauguració de divendres, on es podrà arribar pedalant des de Sant Corneli, tothom podrà visitar les instal·lacions durant tot el cap de setmana, en què també es crearà El Paller, una obra artística col·lectiva. Les jornades es completaran amb les actuacions de La Lola Van, divendres al vespre; Guillem Roma, dissabte al vespre, i Martí Cattani i Pep Bou, amb les seves bombolles, diumenge a la tarda. Tant dissabte com diumenge hi haurà un espai familiar “en què els infants podran fer les seves pròpies instal·lacions artístiques amb diferents materials com pedra o fusta”, i un espai gastronòmic amb la col·laboració del Tarambana i Moritz.

Ors espera que la iniciativa tingui continuïtat els propers anys. “El land art ens dona l’oportunitat de conèixer nous llenguatges artístics, i poder gaudir de l’art fora de les quatre parets d’un museu.”

LA PREGUNTA

La cimera del clima que es fa a Bakú acabarà amb avanços per frenar el canvi climàtic?

En aquesta enquesta han votat 536 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't