Les excavacions arqueològiques que es fan a les termes romanes de Caldes han permès descobrir un cap de marbre blanc de mida natural que havia format part d’una escultura romana. El cap ha estat trobat per l’equip d’arqueòlegs que dirigeix Pere Lluís Artigues en el rebliment de la piscina termal que hi ha al davant del conjunt visitable. Presenta un bon estat de conservació i suposa el primer cap d’escultura romana que apareix a Caldes.
Pere Lluís Artigues ha explicat que la troballa desmenteix la imatge d’austeritat que es tenia del conjunt termal de Caldes, i reafirma que hi havia espais decorats.
Les primeres hipòtesis apunten que es tractaria d’una divinitat vinculada amb les aigües termals
Fins ara, s’ha fet una primera neteja de la peça que serà estudiada amb més profunditat per Isabel Rodà de Llanza, catedràtica de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB. Aquest estudi determinarà la procedència de la peça, la identificarà i en determinarà l’antiguitat. La primera hipòtesi de treball apunta que es podria tractar d’una divinitat vinculada amb les aigües termals que, per l’erosió a una de les parts del rostre, estaria exposada en contacte constant amb un degoteig d’aigua.
La descoberta s’ha donat a conèixer aquest divendres, durant una visita al jaciment de l’alcalde de Caldes, Jordi Solé, la cap del Servei d’Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura de la Generalitat, Maite Miró, l’arqueòleg director de l’excavació, Pere Artigues, el regidor de Patrimoni, Isidre Pineda, i el regidor d’Espais Públics, Jaume Mauri.
La troballa se suma a la descoberta d’una nova piscina romana en el subsòl de la plaça, davant del museu Thermàlia, de dimensions més reduïdes. Amb aquesta, ja són quatre les piscines localitzades en aquest àmbit.
{{ comment.text }}