El grup de teatre Nyoca plega després de 50 anys de trajectòria

El grup de teatre de l’Ametlla del Vallès farà una exposició, “Nyoca abaixa el teló”, amb cartells i fotografies d’aquest mig segle de trajectòria teatral

El Grup de Teatre Nyoca, un dels referents en teatre amateur a l’Ametlla del Vallès però també a la resta de la comarca, ha decidit posar punt final a la seva llarga trajectòria. Ho farà amb una exposició commemorativa, “Nyoca abaixa el teló”, que inaugurarà el divendres 14 d’abril, i que recollirà una mostra de cartells i fotografies de 50 anys dedicats al teatre.

La inauguració començarà a les 8 del vespre als jardins de Can Muntanyola, amb la benvinguda i la projecció d’un audiovisual. Des d’aquest punt s’anirà a la sala Carles Sindreu, amb l’acompanyament de la companyia Artristas. Allà actuarà la Big Band de l’Escola Municipal de Música.

Per a Carmina Moncau, una de les fundadores i encara membre en actiu del grup, és com un tancament de cicle. “Les coses tenen un inici i un final. Els que vam començar, els que encara som el motor del projecte, ja som grans, i creiem que s’hi ha de posar gent nova i oferir una mirada nova. Esperem que en el futur hi hagi noves iniciatives.”

Tot i que el grup va prendre el nom de Nyoca l’any 1985, quan el van inscriure el Registre d’Agrupacions Escèniques de caràcter no professional de la Generalitat, el grup ja feia anys que es dedicava a fer teatre amateur. “Molta gent de Nyoca ja havia començat fent els Pastorets de petits, com el Jordi Canudas o en Lluís Puig. Primer va ser el grup de teatre del Patronat i després el Grup de teatre i prou”, explica Moncau. Per tant, es pot dir que el grup es va constituir de manera força informal el 1968 per gent jove amb anhel de fer teatre amateur, i el 1971 es va representar la primera obra a la Sala.

A més de Moncau, en aquests inicis també hi havia Jordi Canudas –actual president–, Consol Sans, Maria Alemany o Lluís Puig, que va morir fa uns anys, entre d’altres. Més endavant es van incorporar l’escenògraf Bartomeu Molino i Josep Lluís Simarro. Aquest últim va ser un dels presidents, igual que Ferran Ycobalzeta i Consol Sans. De directors, en canvi, bàsicament només n’hi ha hagut dos, Assumpta Forns i Joan Monells, que es va incorporar el 1999. D’actors i d’actrius n’han passat moltíssims, “impossible de quantificar”, i no només de l’Ametlla, sinó també d’altres poblacions com la Garriga o les Franqueses. “A més, hi ha col·laborat molta gent de manera diferent, però tots imprescindibles”, afirma Moncau.

Empenta amb ‘El Tartuf’

Una de les fites importants en la història del grup va ser l’any 1985, quan van fer l’obra El Tartuf. “Va marcar un gir important perquè per primera vegada se surt a fer bolos, es presenta a mostres i concursos, i guanya molts premis, entre els quals el Ciutat de Terrassa. Això ens va donar una gran empenta”, recorda Moncau. L’altra empenta la va donar la directora Assumpta Forns, que ja s’havia incorporat el 1975. “Ella va marcar unes directrius estrictes de respecte al públic i de professionalitat. Ella creia que un grup amateur havia de tenir la mateixa professionalitat que un altre grup.”

Entre una cosa i l’altra la seva experiència es va incrementar força i això els va permetre assolir nous reptes dins el teatre, tant pel que fa als muntatges com en la interpretació. Algunes obres que van representar a partir de mitjan 80 fins als 90 van ser Nyocades, Les figures del pessenre, La importància de dir-se Ernest, Conte d’hivern, El veritable amic o Aquí no paga ni Déu! Ja a partir del 2000 van arribar obres que van participar en diferents concursos i mostres com La visita d’un inspector, Txejòvia, Llum de gas, Les bruixes de Salem, Una taula per sis o Cancún, totes elles amb moltes nominacions i guardonades amb diferents premis.

L’escola de teatre

Durant els anys 1995 a 1997 el grup va impulsar la creació d’una escola de teatre, amb la finalitat de motivar l’interès per les arts escèniques entre els joves. També tenien l’objectiu d’incorporar nous valors al seu quadre d’actors i actrius, tot impartint classes de tècniques interpretatives, expressió corporal, vocalització i maquillatge.

El 2003 van posar en marxa novament l’escola, i en cada curs compten una cinquantena d’infants i joves. Des del 2015 la porta la companyia Frec a Frec. El 2005 es va ampliar amb un curs específic per a adults. “De mica en mica hem anat deixant les coses en altres mans”, comenta Moncau.

A més de representar obres, el Grup de Teatre Nyoca també ha participat en altres activitats com el pregó de la festa major de l’Ametlla, en els actes del Milcentenari, amb la representació de L’Ametlla Mil Centenària sobre textos de Carles Sindreu, i en diferents recitals poètics al poble.

Dins la diversitat d’activitats teatrals que han dut a terme, ocupa un lloc important l’organització de la Tardoral-Mostra de Teatre Amateur de l’Ametlla, que es va començar a fer el 1997. Durant els anys que es va celebrar hi van participar grups que provenien de diferents poblacions catalanes i també de la resta de l’Estat.

LA PREGUNTA

Quina creu que serà la força més votada a les eleccions al Parlament?

En aquesta enquesta han votat 543 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't