Mateu, de 48 anys, està al capdavant del negoci, la cansaladeria Casa Farré Nou, des de l’any 1991, quan el seu pare Genís Mateu Grau, que hi havia treballat des de l’any 1977 juntament amb la seva dona Montserrat Dordal Casas, es va jubilar. En aquell moment ell treballava de mecànic amb el seu germà gran, però va decidir deixar-ho per entrar a la xarcuteria, on ja treballava la seva germana Maria Àngels. “Ella no podia portar el negoci tota sola, i m’hi vaig posar, i fins avui”, ha explicat molt satisfet amb el reconeixement que acaba de rebre. “Sempre és un honor que et reconeguin la feina feta, una feina que he fet i faig amb molt de gust”.
Els seus pares van agafar la botiga a finals dels 70, però Mateu assegura que el negoci xarcuter és centenari. “Abans de nosaltres, potser hi van passar quatre famílies més”, recorda. I anteriorment, hi havia hagut un ferrer.
Mateu treballa a l’obrador que hi ha sobre la botiga elaborant tot tipus de productes del porc, que els porten d’un escorxador d’Avinyó. “Treballem exclusivament amb el porc, però l’oferta és molt variada”, explica el xarcuter, fent referència als productes estrella com la botifarra crua o la negra, la blanca, mandonguilles, hamburgueses, llibrets, llonganisses, fuets, xistorres o xoriç. La necessitat d’adaptar-se als nous temps els ha fet innovar i oferir a la clientela productes com bulls d’olives o bolets, hamburgueses d’espinacs o botifarres de roquefort. “Vas innovant segons el que el mercat t’exigeix”, comenta.
Tot i que l’establiment es dedica principalment a l’elaboració i la venda d’embotits i altres productes del porc, també s’ha convertit en una petita botiga de poble de tota la vida. S’hi pot trobar llet, vi, oli, fruita, congelats o detergent.
REQUISITS PER SER MESTRE ARTESÀ
Per rebre el diploma de Mestre Artesà, els candidats han d’haver exercit un mínim de 15 anys i disposar del carnet d’artesà alimentari, que a Mateu ja li van atorgar l’any passat. Amb la concessió del diploma es reconeix el mestratge excepcional amb el qual l’artesà exerceix el seu ofici. Per tant, només es concedeix a persones a les quals se’ls pugui acreditar una llarga trajectòria professional reconeguda, domini tècnic del seu ofici, experiència i mèrits de caràcter extraordinari en la pràctica de l’ofici.