L’Ajuntament de les Franqueses ha presentat aquest dimarts les novetats de la quarta edició de la festa de la mongeta del ganxet que es farà el 30 de novembre al recinte de les antigues escoles de Llerona. Aquest any es couran 30 quilos de mongetes de productors de Llerona que s’acompanyaran amb botifarra de la Garriga. Els cuiners del restaurant Casa de la mestra seran els encarregats de cuinar-les.
La festa comptarà amb la presència de Carme Ruscalleda, xef del restaurant Sant Pau, de Sant Pol de Mar. Ruscalleda serà la primera padrina de la festa que rebrà un guardó inspirat en la mongeta del ganxet que ha fet l’orfebre Xavier Cervera, veí de Llerona.
També es farà la tercera edició del concurs de cuina de la mongeta del ganxet. El jurat estarà format per Ada Parellada, del restaurant Semproniana de Barcelona; Jordi Roca, del restaurant La Masia de l’Ametlla del Vallès; i Pere Chias, del restaurant La Font de Prades de Barcelona i president del Gremi de Restauració de Barcelona.
L’humorista Mayte Carreras s’encarregarà d’animar la festa que comptarà amb el tradicional espectacle de batuda i garbellada de les mongetes que faran quatre pagesos de Llerona seguint el model tradicional. S’hi afegiran dues triadores que mostraran com s’han de triar les mongetes per consumir-les amb la millor qualitat possible.
MONGETES DEL GANXET ALS RESTAURANTS
La festa d’aquest any anirà més enllà dels actes del 30 de novembre. Des de dilluns que ve i fins el 7 de desembre diversos restaurants de les Franqueses oferiran plats cuinats amb aquest llegum. És una iniciativa de l’Associació de Comerciants, Botiguers i Professionals de les Franqueses.
L’alcalde Francesc Colomé ha destacat que la festa de la mongeta del ganxet “ja s’ha fet gran”. “Hauria de quedar marcada al calendari de les grans festes tradicionals de Catalunya”, ha afegit.
LLIBRE D’ADA PARELLADA
La restauradora Ada Parellada, de Granollers, serà una de les protagonistes de la festa. A Llerona, es posarà a la venda el llibre que la xef del restaurant Semproniana, de Barcelona, ha fet i on ha recollit 50 receptes on hi ha la presència de la mongeta del ganxet. Les fotografies són del fotògraf Xavier Solanas, de Granollers i col•laborador d’EL 9 NOU.