La mostra és itinerant i es podrà veure properament als diferents equipaments de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.
“L’objectiu ha estat explicar els 120 anys d’història del futbol català a través vinyetes, dibuixos i il·lustracions, a partir de gent que ha retratat el país de manera gràfica”, explica Riera, que han hagut de buscar dibuixos que fossin efectius gràficament. “Hi ha autors com Opisso o Valentí Castanys, que han fet moltes coses de futbol”.
L’exposició està estructurada en cinc àmbits que responen a les diferents èpoques en què es pot dividir la història del futbol català, i que demostren que l’evolució del grafisme i la del futbol al llarg del segle XX han estat pràcticament paral·leles, evolucionant amb la societat segons el context històric. En aquests 120 anys, el futbol s’ha transformat, impulsat pels grans canvis socials, econòmics i polítics de la societat, i ha esdevingut un fenomen global. La mostra comença en una primera etapa, Comença el partit (1895-1925), per continuar amb Els ídols del futbol (1925-1940) i amb La llibertat en fora de joc (1940-1970). Els dos darrers apartats són Vents de canvi (1970-1990) i El gran espectacle del futbol (1990 fins avui dia).
“És una mostra fonamentada en l’humor gràfic i el còmic, oferint una mirada punyent, distesa o divertida dels 120 anys d’història del futbol català”, comenta. “El que volem és que es valori el grafisme a partir del futbol, un grafisme que es publicava a la premsa de masses, i que venia molts exemplars. Així, els dibuixos i les il·lustracions satíriques de la premsa de masses s’ajunta amb un esport, també de masses”.
Per a Riera és una exposició que pot agradar tothom, els agradi més o menys el futbol, o tinguin l’edat que tinguin. “Cada generació té els seus cracs: alguns van créixer amb Cruyff, Reixach o Sotil; altres amb Koeman o altres amb Messi”. A més, esdevé un homenatge als grans artistes que van saber copsar una realitat de manera gràfica.
ACTES COMPLEMENTARIS
Com a activitats complementàries s’ha programat un taller de caricatures amb els dibuixants Elchicotriste (Miguel Villalba) i David Plugiese (dissabte 1 d’octubre de les 6 de la tarda a les 8 del vespre); una taula rodona amb els dibuixants Fer, Kap i un ninotaire sorpresa (dijous 27 d’octubre a les 8 del vespre), i un taller familiar a càrrec de Raquel Gu, dibuixant (diumenge 6 de novembre a les 12 del migdia). La mostra estarà oberta fins al 20 de novembre.
{{ comment.text }}