Als camps de molts pobles de la comarca ja s’estan retirant les polleres i ara, abans de posar les mongetes a la venda, arriba l’hora de la batuda, de la garbellada i de la tria. Per celebrar-ho i per ensenyar i divulgar aquest llegum exquisit que alguns qualifiquen com a or blanc o caviar del Vallès, la Garriga ha organitzat per al proper diumenge 22 la primera Festa de la Mongeta del Ganxet, a l’estil de com ho fa el poble de Llerona des de fa quatre anys.
La primera Festa de la Mongeta del Ganxet de la Garriga ha estat organitzada conjuntament per l’Ajuntament i l’Associació Agrària de la Garriga i compta també amb la col·laboració d’un seguit de restaurants que, des d’aquest dilluns fins a diumenge, serviran plats amb mongetes del ganxet com a producte principal.
La festa pròpiament dita començarà a les 10 del matí al barri de Querol, on hi ha algunes plantacions. Allà començarà una bicicletada que acompanyarà el tractor de les mongetes fins a l’antiga era de Can Serratacó, al centre del poble, a la cantonada dels carrers La Doma i Sant Francesc. En aquest espai, a partir de 2/4 d’11, es farà una demostració de batuda, garbellada i tria de mongetes. A 2/4 d’1 del migdia i a la plaça de Can Dachs, Xènia Torras, responsable del projecte Esporus, farà una conferència amb el títol Mongetes, del camp a la taula passant per l’era. I en acabat, a 2/4 de 2, a la mateixa plaça es farà el dinar popular amb mongetes del ganxet amb botifarra, amanida i cremat al preu de 5 euros. Els tiquets es poden comprar fins al dia 19 a Can Perris i a Can Mario. A la plaça, l’Associació Agrària tindrà una paradeta amb productes de temporada produïts a la Garriga.
Els restaurants que elaboraran menús amb mongetes durant aquesta setmana són 13: Alambí, Cafè del Casino, El Carril, D’Arbois, Bermutegi, La Garrafa, La Cabaña, El Racó, Vinòmic, El Carro Vell, Els Pinetons, el bar La Plaça i Can Xavi.