Lectures a cau d’orella a la biblioteca de Palautordera

Són trobades quinzenals centrades en la lectura de textos literaris, seguida d’una tertúlia sobre el llibre

La lectura ha estat sempre una porta d’entrada al coneixement de les generacions passades. Això ja era evident a l’Antiga Grècia, on els rapsodes (narradors professionals) recitaven en públic obres com La Ilíada i L’Odissea. Aquestes lectures no només transmetien saviesa, sinó que eren fonamentals per mantenir viva la memòria col·lectiva i difondre històries, valors i mites entre generacions, informa Marc Garcia.

Actualment, encara que sembli que els llibres han perdut protagonisme en un món dominat per pantalles, la realitat és ben diferent. La literatura continua captivant grans audiències, com ho demostra Lectures a cau d’orella, una activitat de lectura en veu alta organitzada per Maribel Paniagua i David Díaz a la Biblioteca Ferran Soldevila de Santa Maria de Palautordera.

Són trobades quinzenals centrades en la lectura de textos literaris, seguida d’una tertúlia sobre el llibre.
Fins ara s’han fet quatre jornades que han tingut una gran acollida entre el públic del poble. La primera es va celebrar el 7 d’octubre amb l’obra La dona gelada, de l’autora Annie Ernaux, i que va llegir la filòloga Ingrid van Gerven. Els altres llibres que s’han llegit han estat: Lazos de amor, de Brian Weiss L’innominable, d’H.P. Lovecraft, i L’endemà de totes les nits, de Gemma Asins.

La idea d’aquesta iniciativa va sorgir de la necessitat de compartir històries de manera col·lectiva. “Recordo que quan la meva filla era petita, abans d’anar-se’n a dormir, volia que li llegís un conte. Era un moment únic entre ella i jo. De seguida, vaig pensar en tota la gent que viu sola i que els agradaria que algú també els llegís un conte”, diu la Maribel. A partir d’aquí va néixer Lectures a cau d’orella, activitat en què tothom qui ho desitja pot llegir un text davant del públic. “És una activitat oberta a tothom qui li interessi la lectura. La persona que vulgui llegir només ens ho ha de fer saber i dir-nos el nom del llibre per poder fer-ne un debat”, assegura.

Les temàtiques són de lliure elecció i, de moment, n’hi ha de ben variades: “Hem començat forts amb el gènere de novel·la i assaig, i jo també he llegit un conte curt de terror. Dit això, estem oberts a encabir-hi tots els gèneres literaris. Aviat ens agradaria poder fer alguna cosa de poesia o prosa poètica”, afirma en David Díaz, membre del grup motor del projecte. “El nostre objectiu amb aquestes lectures i debats és generar interès per a nous llibres i que el públic descobreixi nous autors.”

Abans d’acabar l’any, la Biblioteca de Palautordera encara viurà dues jornades literàries més; una el pròxim dilluns 2 amb Fahrenheit 451, de Ray Bradbury, i l’altra el 16 de desembre amb La loteria, de Shirley Jackson.

LA PREGUNTA

És bona idea que el Govern central creï una empresa pública per construir habitatge?

En aquesta enquesta han votat 75 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't