Fins al 15 de gener, els ciutadans podran degustar en aquests establiments plats amb cigrons menuts, mongetes del ganxet, del carall, de genoll de Crist o rènega negra, entre altres. Cada restaurant té com a mínim tres plats cuinats amb llegums. A més, disposa d’un pòster, El Vallès és terra de llegums, amb tota la informació, juntament amb una fitxa sobre la mongeta del carall o carai, per promoure també la feina de divulgació.
Actualment, a la comarca hi ha una trentena de productors de llegums. “El que volem és donar-los tot el suport i valoritzar el producte local, i evidenciar el valor social i paisatgístic associat als productes de proximitat”, va explicar en la presentació David Ricart, president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, que organitza les Jornades en col·laboració amb l’associació gastronòmica Cuina VO, el Gremi d’Hostaleria del Vallès Oriental, Convívium Slow Food del Vallès Oriental i l’Associació Llavors Orientals.
La consellera comarcal de Promoció Econòmica, Núria Hernández, va remarcar que aquesta iniciativa se suma a altres que s’han anat fent des del 2004 de cara a posar en valor la producció local, quantificada en 129 empreses. “Ja hem treballat molt en la recuperació de varietats antigues de tomàquets, i els hem convertit ja en un referent a Catalunya, però en paral·lel hem anat fent feina en el camp de les mongetes”. En aquest cas, va parlar de 22 varietats recuperades i de 30 productors de llegums en general. Hernández considera que és necessari posar en relació els productors amb els restauradors. “I unes Jornades com aquestes són una bona manera de fer-ho”.
Des de l’Associació Llavors Orientals, Ricard Alcojor va destacar aquesta iniciativa i les precedents com l’Hort de l’Espelt a Santa Eulàlia de Ronçana o el Banc de Llavors. “Són els puntals que tenim per a la recuperació i la divulgació d’aquests productes”, va afirmar.
Cristina Candelich, presidenta de Cuina VO, va remarcar que des del col·lectiu creuen molt en els llegums, ja siguin les mongetes, el cigró menut o les llenties. “La gent ha de menjar més proteïna vegetal, per la seva salut, i també perquè així tindrem més cura del medi ambient, i deixarem menys residus a l’aigua, a l’aire…”. Segons la cuinera, les mongetes del Vallès són diferents i més bones. “Les mateixes plantades en un altre lloc no serien iguals, perquè el Vallès Oriental té un clima especial, una terra diferent, que fa que les mongetes tinguin menys pell i que ens deixin un regust més bo al paladar”, va explicar.
DES D’UN PLAT DE CULLERA A LES POSTRES
La varietat de mongetes, a més de la del ganxet, és tan gran que serveixen tant per a un plat salat de cullera com per a unes postres, en el cas de la mongeta rènega negra. “El seu gust intens fa que sigui perfecta per fer unes postres”, va afirmar el cuiner Pep Salsetes. “A més, és un producte que es pot combinar amb tot, amb verdures, amb peix, amb carn…”, va afegir. Algunes es poden menjar tendres, com la carolina, que té l’origen a Etern Verdaguer i Can Casa Vella de Lluertet a Llinars. D’aquí també surt la de genoll de Crist, que es pot consumir tant seca com tendra. També hi ha, entre altres, la de la neu, amb origen a Can Salvador Canyelles, a la Garriga, i la del carai o carall, sortida de Can Sous, a l’Ametlla.
“Des del col·lectiu VO apostem sempre per la varietat, la qualitat i la dignitat, perquè volem que la gent que treballi la terra es guanyi la vida dignament”, va dir Candelich.
ELS RESTAURANTS
Els restaurants participants en les Jornades estan repartits per tota la comarca del Vallès Oriental. Un es troba al Vallès Occidental; Avet Blau, a Fogars de Montclús; Càmping El Pasqualet i Robert de Nola, a Caldes; Can Candelich, La Terraza i Can Cuch, a Cànoves i Samalús; Can Gual Agroturisme, a l’Ametlla; Can Major, a Montmeló; Can Parera, a Parets; Can Poal, a Vallromanes; Capicua, a Cerdanyola del Vallès; Tarambana i Casum L’Olla, a Cardedeu; DO, El Trabuc, Naguabo i Fonda Europa, a Granollers; El Bellver, a Tagamanent; El Cruce, a Sant Celoni; El Jardí, a Parets; El Parque, a Santa Agnès de Malanyanes; El Pla, a la Roca; El Portal Vell i La Cruïlla, a Lliçà d’Amunt; Fonda Montseny, a Montseny; Hotel Molí de la Torre, a Bigues i Riells; La Mama, a Santa Eulàlia de Ronçana; Mas Corts, a Sant Fost de Campsentelles; Mas de Sant Lleí, a Vilanova del Vallès, i Vinòmic, a la Garriga.