Oriol Garcia Molsosa, de la Garriga, guanya el tercer Premi Emili Teixidor

L’escriptor de la Garriga s’emporta el guardó amb el llibre El gat i el pingüí que publica l’editorial La Galera

Oriol Garcia Molsosa, autor de diversos contes infantils, acaba de rebre un gran reconeixement amb l’obtenció de la tercera edició del Premi Emili Teixidor. L’escriptor i músic de la Garriga ha obtingut el guardó per Gat i pingüí (Editorial La Galera), un llibre de lectura per a primers lectors.

“M’ha fet molta il·lusió aquest premi, perquè és per a una obra inèdita, encara no publicada. Jo hi vaig presentar el manuscrit però no m’esperava gens que me’l premiessin”, ha explicat l’autor. “A més, estic molt content perquè el jurat està format per gent del món de la literatura infantil i juvenil, i rebre un reconeixement d’ells i que després et publiquin l’obra fa una especial il·lusió”, ha afegit.

El jurat estava format per la periodista Antònia Justicia, de La Vanguardia; l’escriptora Anna Canyelles; l’escriptora i editora Laura Espot i la directora de La Galera, Pema Maymó. El premi, l’hi han atorgat per ser “un conte divertit i refrescant que captiva pel seu sentit de l’humor, que ens recorda que la capacitat d’improvisació i la ment oberta ens fan sortir de la zona de confort i per ser una celebració de l’amistat”.

Garcia Molsosa ha rebut el premi dins la Setmana del Llibre en Català, que se celebrava al Moll de la Fusta de Barcelona. Diumenge a 2/4 d’1 del migdia, en aquest mateix escenari, una contacontes el va explicar per a la mainada. Dissabte a les 12 del migdia en va fer una presentació a la llibreria Strogoff de la Garriga.

Així, tothom qui vulgui podrà conèixer la història dels dos protagonistes de l’obra. “És una història molt divertida protagonitzada per dos personatges molt diferents entre ells, un gat i un pingüí, però que comparteixen una petita característica: a tots dos els agraden les sardines”, ha explicat l’autor.

“Qui sap si aquest fet acabarà unint el gat, sempre molt puntual, rutinari i organitzat, amb el pingüí, un somiador i explorador que fa la volta al món”. Segons Garcia Molsosa, el conte reflecteix el xoc que es produeix entre tots dos, però en el fons és un divertimento. “Són esquetxos divertits i entranyables sobre la manera de veure el món”.

Contra tot pronòstic i cuinant sardines de manera que mai s’havien plantejat –al forn, a la brasa, a la sal, al vapor…– acabaran creant una bonica amistat imprevista. A través d’aquestes escenes, els més petits aprendran la importància d’obrir la mirada i acceptar l’altre, d’escoltar-lo i atrevir-se a sortir de la zona de confort.

Grans il·lustracions

Garcia Molsosa també destaca les il·lustracions fetes per la premiada autora supervendes Lucía Serrano, autora també d’El teu cos és teu i Ens tracten bé. “És una il·lustradora molt consolidada i m’ha fet molta il·lusió que fes ella les il·lustracions, perquè enriqueix molt les històries. Ha sabut captar el to divertit de la història però també el punt de tendresa que crec que té”.

Amb el premi Emili Teixidor, La Galera posa en valor les novel·les per a primers lectors, que engloben la franja d’edat dels 5-7 anys, i que sovint són les primeres lectures que els infants fan sense dependre d’un adult. L’import del premi és de 2.500 euros, i l’obra es publica tant en català com en castellà. L’obra també s’inclourà dins el Pla Lector adreçat a tots els centres educatius de Catalunya.

Amb Gat i pingüí Garcia Molsosa, clarinetista i professor, suma un nou premi i un nou llibre a la seva trajectòria. Els darrers llibres publicats, aquest mateix any, són Contes desconcertants, Mill el grill i La butxaca. Anteriorment havia publicat La capitana Budell-Buit i el mariner Ulls de falcó (Combel 2021), Sona el violí (Combel, 2022) i Les tres pocions (Cruïlla 2022). Amb el recull Concerts i desconcerts va guanyar el Premi Cavall Fort.

LA PREGUNTA

És bona idea que el Govern central creï una empresa pública per construir habitatge?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't