L’Ametlla edita el recull onomàstic del municipi fet per Enric Garcia-Pey

El llibre es pot adquirir per 15 euros

El torrent del Verder és un dels centenars de topònims que es poden trobar al municipi de l’Ametlla. Enric Garcia-Pey, especialista en onomàstica, considera que és un mot “interesantíssim”. “Indiscutiblement ve de barda o bardissa. D’aquí surten molts derivats.”

És un dels noms de lloc i de persona que s’inclouen al llibre Recull onomàstic de l’Ametlla. Noms de lloc i de persona, que es va presentar fa uns dies a la Sala Municipal del Teatre. Garcia-Pey va estar acompanyat per l’historiador Albert Benzekry, que ha fet la correcció dels textos del llibre, i per Genís Tura, metge i gran coneixedor de l’Ametlla. També hi va participar l’alcalde Pep Moret.

El llibre ha estat editat per l’Ajuntament i es pot adquirir per 15 euros. La portada s’il·lustra amb una vista general del poble feta per Pere Cornellas.

Garcia-Pey cita altres exemples de noms lligats a l’Ametlla que apareixen al llibre. Com el de La Boadella, proper al torrent i al pont de la Terrera, i que sorgeix fruit de l’evolució de la paraula bogadella, un nom utilitzat per “als llocs on es feia boga”, explicava Garcia-Pey a EL 9 NOU. “És un indret d’aigua i vegetació molt bonic”, afegeix l’autor, que també cita l’era de Can Panedes, com un altre dels topònims destacats al municipi.

Garcia Pey destaca que la onomàstica és un “element viu”. “No ha acabat el treball. Jo he fet el meu treball i convido a la gent a participar-hi”, explica l’autor del llibre que va iniciar l’anàlisi dels noms de llocs dels municipis del Vallès Oriental fa gairebé 50 anys. Tot i que, “amb Granollers, ja havia començat abans”. D’aquesta feina ingent, n’ha sorgit un inventari general d’onomàstica del Vallès Oriental amb 16 volums on es recullen, per ordre alfabètic, noms de llocs i persona de tota la comarca i la seva evolució en el temps. Aquest any, s’acabaran de publicar els quatre que estan pendents.

El treball de Garcia-Pey converteix el Vallès Oriental en “l’única comarca de parla catalana on hi ha fet un treball d’aquestes característiques”. Per això, defensa, caldria crear un centre de difusió de l’estudi de l’onomàstica.

A banda, s’han anat publicant els treballs de cada municipi. Abans del de l’Ametlla, un dels darrers va ser el de Figaró. Amb tot, encara en queden que no han vist la llum. És el cas de Cardedeu, Cànoves i Samalús, la Roca, Santa Maria de Martorelles, Montseny o Sant Esteve de Palautordera.

LA PREGUNTA

Creieu que és cert que la gent va als supermercats a una hora concreta per lligar?

En aquesta enquesta han votat 142 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't