El cartulari del segle XIV del monestir de Sant Miquel del Fai, que la Diputació de Barcelona va adquirir el 2018 en una subhasta a Londres, ja està totalment restaurat i digitalitzat. El cartulari, també anomenat capbreu, és un document de gran importància històrica per conèixer detalls de l’activitat monàstica d’aquest període de domini patrimonial i registres legals del priorat.
El Laboratori de Conservació i Restauració de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona s’ha encarregat de fer la restauració i digitalització. El procés de treball ha consistit en un estudi complet del document, que té suport de pergamí i està enquadernat amb unes guardes de paper. Aquest paper té una filigrana amb les lleters F i R, que indiquen que és un paper del Molí Paperer de Francesc Romaní, de Capellades.
Els tractaments de restauració han consistit també a fer una neteja per retirar la brutícia superficial que podria haver-hi als folis i a l’enquadernació. S’ha reforçat i s’ha fet una unió de tots els estrips, sobretot en els primers i últims folis. A més, s’ha fet un tractament sobre la pell del llibre per hidratar-la perquè estava repelada i amb els cantells aixecats.
Paral·lelament a aquests treballs, s’ha utilitzar la tècnica RTI que permet veure l’estat de cada pergamí. Posteriorment a la restauració es va començar a fer la transcripció a partir de fotografies del document escrit en llatí, però que inclou paraules i alguna frase en català.
El cartulari té un total de 233 folis escrits només per una banda i, en la transcripció, el total de pàgines ha arribat a 344. La conservador que ha portat ha terme la restauració ha estat Marta Gaberret i la transcripció ha estat a càrrec de Rafael Ginebra, tots dos tècnics especialistes de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.
L’ens va adquirir el document per 41.737 euros. La Diputació és propietària del conjunt de Sant Miquel del Fai, que aquest mes d’abril va reobrir després de les obres, des del juny de l’any 2017.
{{ comment.text }}