Troben el retaule d’Olzinelles, a Sant Celoni, desaparegut durant la Guerra Civil

La peça estava guardada a l’Arxiu del Museu Diocesà, però no havia estat identificada

L’historiador Josep Maria Abril, de Sant Celoni, ha identificat el retaule de la capella del Roser de l’Església de Sant Esteve d’Olzinelles, que es creia perdut durant la Guerra Civil. “Ha estat una sorpresa i una casualitat”, diu.

Abril recull la troballa en un article escrit per ell mateix a l’últim número de la revista L’Aulet, editada per l’Associació de Propietaris del Montnegre i el Corredor. Així, doncs, el retaule no es va destruir durant la Guerra Civil, com es creia, sinó que s’ha conservat fins a l’actualitat al fons del Museu Diocesà de Barcelona, segons va poder comprovar Abril després de fer-hi una visita. Arran d’això, també s’ha pogut saber, segons els llibres de visites de la parròquia, conservats a l’Arxiu Diocesà, que el retaule, d’estil gòtic, s’hauria pintat poc abans del 1551.

L’inici de la troballa comença així: a principis de desembre, Josep Maria Abril va anar a documentar-se a l’Arxiu Diocesà per un treball. “Estava fent recull dels retaules que s’havien perdut durant la Guerra Civil a les parròquies de Montnegre, Fuirosos, Olzinelles i Vilardell –que s’havien agregat al terme de Sant Celoni el 1927– i anava a l’Arxiu a buscar informació i fer alguna consulta. A l’entrada hi havia un retaule, que estava en dipòsit, però el tenien exposat allà. Vaig pensar que em sonava molt”, relata Josep Maria Abril.

L’historiador hi va poder identificar de manera molt ràpida l’escena del Naixement, gràcies a unes fotografies del retaule que es conservaven d’abans de la guerra. “Em vaig quedar paradíssim i li vaig preguntar a l’arxivera si sabien d’on provenia.” La sorpresa encara va ser més grossa quan li van dir que no en sabien la procedència ni les circumstàncies en què havia arribat al museu.

“És possible que pels volts de la guerra algú hagués tingut la sensatesa d’endur-se’l abans que el cremessin. En aquells moments, a tot arreu es van cremar imatges religioses, en un brot revolucionari. L’excepció és que encara quedin retaules com aquest.”

Arran de la troballa, van cridar mossèn Josep Maria Martí Bonet, exdirector del Museu Diocesà, i van saber que el retaule havia arribat a l’Arxiu pels volts del 1990, procedent del Seminari, on guardaven les peces de l’antic museu. Malgrat el bon estat de la peça, el 2000 es va enllestir la restauració del retaule per petits problemes de conservació en la pintura, tal com explica Abril a l’article de L’Aulet.

Preguntat per EL 9 NOU, el Museu Diocesà ha explicat que té prevista alguna iniciativa per difondre aquesta descoberta, malgrat que encara no està concretada. De moment, el retaule es pot veure penjat al vestíbul de l’Arxiu. La peça era originalment en una de les dues capelles que formen l’església de Sant Esteve d’Olzinelles. Els primers documents que es tenen sobre la parròquia són de l’any 1083.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 59 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't