Un any per descobrir Patxot

Posar en valor la figura de Rafael Patxot (Sant Feliu de Guíxols, 1872-Ginebra, 1964).

El 9 Nou
08/03/2014

Aquest és l’objectiu de l’any Univers Patxot que, coincidint amb el cinquantè aniversari de la seva mort, recordarà la figura d’un dels principals mecenes de la cultura catalana de les primeres dècades del segle XX i d’un dels precursors de l’estudi de l’astronomia i la meteorologia a Catalunya.

L’any Univers Patxot és una iniciativa del consell assessor de Masia Mariona, la casa-museu que actualment acull la seu administrativa del Parc Natural del Montseny i que Rafael Patxot es va fer construir a tocar del nucli urbà de Mosqueroles als anys vint. “L’objectiu d’aquest consell és promoure el coneixement de l’obra de Rafael Patxot i aquesta commemoració és un instrument per complir amb aquesta tasca”, assegura Jordi Soler, un dels responsables de l’any Univers Patxot. Per Soler, Patxot és “un gran desconegut de la seva època” però també “després de la seva mort”. “Va fer una tasca immensa de mecenatge. També des de l’exili tant a Catalunya com a Suïssa però sempre ho feia des de l’ombra i sense voler destacar”.

En aquest Univers Patxot, hi participen les institucions que formen part del Consell Assessor de la masia Mariona, presidit pel nét de Rafael Patxot, Rafel Carreras Patxot. A més de les dues diputacions, hi ha aquelles amb qui el mecenes ja va tenir una estreta relació: l’Institut d’Estudis Catalans, el Centre Excursionista de Catalunya, el Servei Meteorològic de Catalunya, l’Agrupació Astronòmica de Sabadell, l’Abadia de Montserrat i els dos museus que hi ha a l’àmbit del Montseny: La Tela, de Granollers, i La Gabella, d’Arbúcies (la Selva). També hi participen la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat de Girona (UdG).

La masia Mariona acollirà dos actes d’aquest Univers Patxot. Al juny, l’Agrupació Astronòmica de Sabadell hi organitzarà una diada d’observacions astronòmiques. Al juliol, els jardins de la casa acolliran un acte del cicle La Poesia als Parcs. L’objectiu és recuperar un acte poètic que es va celebrar en aquesta mateixa casa quan Patxot hi estava instal·lat i que “està documentat”, apunta Soler. Fora del Montseny, hi ha actes programats en altres espais com el Centre Excursionista de Catalunya, el Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols o el museu Cosmo Caixa de Barcelona.
Aquests actes es vol que serveixin per donar a conèixer la mostra Univers Patxot, que es pot veure de forma permanent en aquest equipament de Fogars. Es tracta d’una exposició biogràfica sobre aquest fill de Sant Feliu de Guíxols. Amb un audiovisual es repassa la seva vida. A banda, diverses sales acosten alguns dels principals projectes que va impulsar: l’estudi de la masia catalana, les seves investigacions en el camp de l’astronomia i la meteorologia o el cançoner català que va permetre recollir melodies tradicionals d’arreu dels Països Catalans.

WEB I ESCOLES

Univers Patxot també impulsa la creació d’un portal web que reculli tota la informació sobre el mecenes català, la seva obra i faci difusió dels actes previstos al llarg de tot aquest any. Està previst que s’activi durant el mes d’abril. “Serà un gran contenidor de dades, imatges i de tota la informació dels actes”, diu Soler. Al mateix temps, es treballa en la creació d’un material didàctic sobre les escoles, que també es podrà descarregar a través del web. Aquest material ja el fan servir aquest curs les escoles de Sant Feliu de Guíxols i l’escola Betània-Patmos, que manté una estreta relació amb Patxot perquè està situada en una casa del mecenes a Barcelona. La idea és que el treballin altres escoles a partir d’ara.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 875 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't