Vilaró, corresponsal de Josep Pla a Montornès

La hipòtesi que EL 9 NOU apuntava el desembre que el forner Martí Vilaró, de Montornès, hauria inspirat alguns passatges dels llibres de Josep Pla era certa. Analitzades les cartes que rebia Pla de Vilaró pel periodista Josep Maria Codina, es pot comprovar com apunts de Vilaró eren aprofitats per Pla per escriure sobre els pagesos.

Les 24 cartes que va escriure Josep Pla a Martí Vilaró entre 1947 i 1950 presentaven una derivada, més enllà dels aspectes vinculats al món de l’estraperlo, la literatura i les anècdotes: Pla estava interessat a rebre missives de Vilaró amb continguts sobre el món de la ruralia catalana, en especial el món dels pagesos. No hi ha dubte: Pla incentiva el forner de Montornès del Vallès amb paraules meloses, agradables, perquè el proveeixi de continguts. Com dèiem en l’anterior treball publicat: Vilaró farà funcions semblants a les de corresponsal de Pla, amb dos objectius clars: per una banda, satisfer l’interès de Pla perquè vol disposar d’informacions sobre els pagesos; per altra, apropar-se el més possible a l’escriptor empordanès, del qual n’és un admirador fidel i sense reserves. Els objectius són complementaris i, durant uns anys, es retroalimentaran: el volum de cartes els primers anys –abans de la publicació d’un treball a Destino (1948) que donarà títol al llibre Lo infinitamente pequeño (1954) i de forma prèvia a El pagès i el seu món– presenta més freqüència i, a partir de 1949, disminueix. Després, un llarg silenci per part de Pla. Només consten les missives, cada vegada més breus i espaiades, que envia Vilaró.
L’anàlisi de la correspondència entre Vilaró i Pla (200 cartes) arrencava d’una hipòtesi: Pla va utilitzar continguts de les cartes de Vilaró per incloure’ls en el conjunt de la seva obra sobre els pagesos. La resposta, un cop analitzades les cartes i les obres de Pla que parlen de pagesos i de Montornès del Vallès, és clara: Pla va utilitzar alguns (pocs i reconvertits) continguts per a la seva obra El pagès i el seu món, però també els va utilitzar (de manera clara però adaptada) per a un treball extens a la revista Destino (núm. 550, 21-02-1948, pàgs. 3, 4, 5 i 20) ple d’informacions de Vilaró sobre el món rural català trameses per carta a Pla. Més tard, el treball publicat a Destino donarà títol al llibre Lo infinitamente pequeño (Ancora y Delfín, 1954) sense canviar res del text inicial. En altres referències de l’O.C. sobre Montornès del Vallès i els seus personatges (Joaquim Mir, etc.), no consta cap mena de contingut que hagi estat descrit per Martí Vilaró a la seva correspondència amb l’escriptor: les seves fonts són anteriors i, en molts casos, producte del treball bibliogràfic, del qual Pla n’era un expert practicant.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 154 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't