Les Barbies, l’únic equip mixt de la lliga de lleure de Granollers

Les Barbies lluiten per normalitzar la presència de dones al futbol de lleure de Granollers

Les Barbies són l’únic equip mixt de la lliga de lleure de futbol organitzada per l’Ajuntament de Granollers. Es van formar a l’estiu com una manera de fer esbarjo i, amb el temps, han convertit el component reivindicatiu en la seva gran bandera. Han superat pors i estereotips i es miren satisfets la seva participació a la lliga B, que es juga els dijous i divendres a la nit. “Hem guanyat només un partit i som últimes a tres jornades per acabar”, diu somrient una de les seves components, Laia Vega.

L’equip es va formar a l’estiu, fruit de la curiositat d’un grup d’amics i amigues joves vinculats al teixit associatiu i cultural de la ciutat. “No ens vèiem mai i volíem una excusa per trobar-nos cada setmana. A tots ens agrada fer esport i vam dir de formar un equip de futbol a la lliga amateur. Cap de nosaltres havia tocat mai una pilota. Però tampoc teníem clar si podíem participar en la lliga: som un grup de nois i noies i no vèiem que hi hagués equips mixtos”, explica Vega.

Una vegada van tenir la confirmació de l’Ajuntament (sí, els conjunts poden ser mixtos), van engegar l’engranatge per formar-se. Es van posar Les Barbies com a nom d’equip i van triar el rosa per a les equipacions. Tot va ser volgut, perquè volien traslladar el component feminista de l’última pel·lícula de la famosa nina –estrenada l’any passat– com a imatge. Ràpidament van topar amb la realitat de la competició i, com passa sovint en el futbol, s’hi van trobar un panorama molt masculinitzat. “A mesura que passaven els partits, ens vam adonar que no era un espai segur i les noies de l’equip buscàvem qualsevol excusa per no anar a jugar”, admet Laia Vega.

Segons explica, aviat s’hi van trobar comentaris masclistes. No els ho deien directament, però sovint, quan Les Barbies feien un gol, els membres de l’equip contrari es retreien haver-se deixat marcar. “Havíem sentit que deien: no pot ser que ens estiguin guanyant unes noies. I alguns dies, abans del partit, sentíem: a aquests els guanyem segur.” Laia Vega admet que una vegada la situació es va estendre a un àrbitre, que li va fer un comentari despectiu. “Vaig traslladar una queixa a l’organització, però encara no en sé res.”

Uns mesos després del primer partit, de comentaris masclistes encara en reben. Vega diu que han après a relativitzar la situació, se senten més segures i, fins i tot, saben jugar millor a futbol. “També ens ve veure molta gent.” Les Barbies han tret ferro de la situació: s’han convertit en una bandera i ara només esperen que hi hagi més noies jugant-hi. “Només en som 5 de 14 a l’equip. Al principi, n’hi havia més d’interessades, però no van entrar a l’equip perquè no se sentien segures. Ara ens diuen que l’any que ve volen venir a jugar.”

LA PREGUNTA

Qui és el favorit a les eleccions als EUA?

En aquesta enquesta han votat 112 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't