La Generalitat aportarà fins a 38 milions per ampliar la planta de tractament de brossa orgànica de Granollers

La capacitat de tractament de la planta arribarà a les 80.000 tones anuals de brossa orgànica recollida al Vallès Oriental i al Maresme


22/04/2020
Granollers

L’Agència de Residus de Catalunya ha aprovat finançar les obres per ampliar i millorar la planta de tractament de la fracció orgànica dels residus municipals que hi ha al Centre Comarcal de tractament de residus del Vallès Oriental, situat a Granollers. Per fer-ho, farà una aportació amb un pressupost màxim de 38 milions d’euros per finançar l’actuació.

Al febrer, el Consorci de Residus ja va avançar que estava treballant en aquest projecte que s’havia presentat a l’Agència de Residus de Catalunya amb l’objectiu de tenir capacitat per afrontar el creixement de la recollida de brossa orgànica al Vallès Oriental i al Maresme en els propers anys.

Amb aquesta inversió, s’ampliarà la capacitat de gestió de la planta fins a 80.000 tones anuals de matèria orgànica. I, a la vegada, preparar-la per a una segona etapa de creixement fins a les 100.000 tones anuals de brossa orgànica tractada.

La inversió permetrà “tractar la fracció orgànica en dues línies separades i amb processos adequats segons la seva qualitat”, informen fonts de l’Agència de Residus de Catalunya. Per fer-ho, s’incorporen “nous sistemes de pretractament” i es reformen “els sistemes existents, minimitzant la generació de rebuig”.

El projecte també preveu “incorporar un sistema d’assecatge tèrmic del rebuig, amb aprofitament energètic. Això permetrà reduir la generació de rebuig “adequant-lo per a una valorització energètica posterior”. Una altra de les millores previstes preveu “incorporar un procés d’higienització del digest que no sigui compostat in situ”.

A la vegada, es busca “ampliar la capacitat de digestió anaeròbia i de cogeneració amb biogàs” i incorporar un sistema d’enriquiment per a la conversió del biogàs -que ara es fa servir per generar electricitat a través dels motors de cogeneració- a biometà. També es preveu incorporar els mecanismes que permetin preparar aquest biometà per a d’altres usos com la injecció a la xarxa de distribució de gas ja existent.

Reorganització de l’espai del Centre de Tractament de Residus

L’ampliació de la planta comportarà un reorganització de les activitats que ara hi ha al Centre de Tractament de Residus, situat al sud de Granollers, al costat de la depuradora, del riu Congost i molt a prop de l’aiguamoll de Can Cabanyes. Aquests canvis inclouran una instal·lació de transferència dels residus que es recullen, serveis generals i infraestructures de comunicació ambiental.

Transferència de diners al Consorci de Residus

Els diners s’aportaran al Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental que és el titular de la instal·lació i l’ens que la gestiona des de la seva posada en marxa. L’aportació econòmica prové del cànon de residus municipals, un impost ecològic que incentiva la recollida selectiva de residus i impulsa accions per minimitzar la producció de residus i valoritzar els que es generen.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 105 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't