L’Ajuntament de Caldes ha iniciat el procés de participació del Pla Local d’Acció Climàtica per establir les accions que es portaran a terme al municipi en la lluita contra el canvi climàtic.
La redacció del pla dona resposta al compromís de l’Ajuntament -recollit en la Declaració d’Emergència Climàtica del municipi, aprovada per unanimitat pel ple el desembre de 2019- d’elaborar un pla d’actuació que concreti propostes per adaptar les diferents polítiques municipals als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS 2030) de Nacions Unides, al marc del Pacte Verd Europeu (l’European New Green Deal), al Plan Nacional Integrado de Energía y Clima (PNIEC) 2021-2030 i a la Llei 16/2017, del canvi climàtic, de la Generalitat de Catalunya.
A banda de la declaració de l’Emergència Climàtica al municipi i en coherència amb aquesta declaració, l’Ajuntament ha aprovat d’altres accions orientades a la lluita contra el canvi climàtic com l’eliminació del mínim a la taxa d’obres per instal.lar plaques solars i les bonificacions a l’impost d’obres per habitatges amb certificacions d’eficiència per sobre de la mitjana.
També en aquest sentit, l’Ajuntament preveu la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques en els edificis i equipaments municipals, tant en les reformes com en els edificis de nova construcció. Tanmateix, en els darrers anys, l’Ajuntament ha impulsat diferents mesures en aquest sentit com la substitució de les lluminàries públiques de vapor de sodi per LED i la progressiva renovació de la flota de vehicles municipals amb vehicles elèctrics.
Els eixos en els que s’estructurarà el Pla d’Acció Climàtica de Caldes de Montbui són la transició energètica, la mobilitat sostenible, la gestió eficient de l’aigua, la protecció del medi natural, la biodiversitat i l’activitat agropecuària.
El canvi climàtic és una preocupació i una lluita compartida de tota la població, i és per això que l’Ajuntament obre el procés participatiu per acabar de definir el Pla d’Acció Climàtica, un procés que es coordina des de la regidoria de Participació Ciutadana i Voluntariat, i que en la situació actual es farà a través de l’eina novedosa Decidim, on tots els veïns poden aportar idees perquè la redacció d’aquest pla sigui participativa i consensuada.
Plataforma digital Decidim
La plataforma digital de participació ciutadana Decidim (https://decidim-caldesdemontbui.diba.cat/), que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, fomenta l’ús de mitjans electrònics i de les tecnologies de la informació i la comunicació, que amb motiu de l’actual context de la COVID 19 afavoreixen la participació de la ciutadania en la construcció de les polítiques públiques.
Qualsevol persona pot accedir al conjunt del contingut de la plataforma Decidim, tanmateix per a realitzar propostes cal tenir 16 anys i registrar-se. El registre es fa a través de la mateixa plataforma, de manera molt senzilla, i només cal un compte de correu electrònic i una contrasenya al compte d’usuari. El procés contempla altres canals de participació disponibles per a les persones que no puguin accedir al Decidim.
{{ comment.text }}