Canovelles obre al públic el jaciment neolític de Ca l’Estrada II

El soterrani de l’escola Els Quatre Vents mostra la museïtzació de part del poblat neolític descobert, de fa 6.500 anys

El jaciment neolític de Ca l’Estrada II, situat al soterrani de l’escola Els Quatre Vents de Canovelles, ja és obert al públic. Aquest dissabte al migdia s’ha fet la inauguració i les primeres portes obertes d’aquestes importants restes arqueològiques, considerades úniques al país, i que mostren com era la vida fa 6.500 anys en aquest indret de la comarca.

L’espai museïtzat al llarg d’aquests darrers dos anys mostra les estructures principals dels poblat neolític. “Amb la construcció de l’escola es va decidir conservar la part central, el sector de l’hàbitat, amb les soleres de pedra que servien per fer-hi les cabanes a sobre, i que és el que dona singularitat al jaciment. Aquestes estructures són les primeres construccions prehistòriques que tenim i les primeres conservades a Catalunya i probablement a Europa“, va explicar l’arqueòleg Jordi Roig.

L’espai mostra també unes estructures circulars de combustió, que són els forns per coure els aliments. A Ca l’Estrada II se n’han conservat quatre dels nou que es van trobar, tots ells distribuïts al voltant de les cabanes. “És un fet singular haver trobat aquestes estructures en un estat de conservació tan impecable”, va dir Roig. També hi ha un molí manual per moldre el gra.

De la part funerària que completava el poblat es pot veure la reproducció d’una sepultura, la d’un individu ancià d’uns 60 anys, que tenia com a aixovar una ovella i un vas de ceràmica.

El conjunt museïtzat es completa amb una vitrina amb material arqueològic singular que es va trobar, a més d’una recreació artística en forma de mural de com seria el poble en base a les restes trobades.

En la inauguració, l’alcalde Emilio Cordero va parlar d’aquest espai com un nou equipament singular pel municipi, “amb continguts rigurosos i una museografia atractiva que ha d’atraure els veïns però també la gent de fora”. L’alcalde el va qualificar com un altre dels grans tresors que té el poble.

Simó López Xirau, director del Serveis Territorials d’Educació al Maresme-Vallès Oriental, va destacar el treballs conjunt fet entre els departaments d’Educació i Cultura de la Generalitat,i l’Ajuntament de Canovelles, per aconseguir tenir un referent museístic a Catalunya i a l’Estat amb Ca l’Estrada II. Per la seva banda, Sònia Hernández, directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, va remarcar l’esforç que s’ha fet perquè aquestes estructures prehistòriques d’època neolítica es conservessin i fossin visitables per tothom.

LA PREGUNTA

Està d’acord que el salari mínim pugi 50 euros més al mes?

En aquesta enquesta han votat 267 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't