L’Ajuntament de Granollers ha presentat aquest dissabte al migdia l’adequació d’un espai del cementiri municipal pensat per a les famílies que passen un procés de dol gestacional o perinatal per la mort d’un fill en el procés d’embaràs o just després de néixer. L’espai s’ha adequat a la zona del cementiri on, fins l’any 2009, es feien aquest tipus d’enterraments a terra.
L’acte ha comptat amb la música que hi han posat Jan Garrido i Selma Bruna que han cantat la cançó Et faig un lloc, escrita pensant en aquest tipus de pèrdues. Ells han tancat l’acte amb un fragment de Laura de Lluís Llach. Els versos d’aquesta cançó també estan presents a la placa que s’ha instal·lant a l’accés de l’espai “en memòria dels infants que ens han deixat massa d’hora”.
Entre els assistents, hi havia alguns familiars d’infants enterrats en aquest espai i també llevadores i responsables de l’àrea materno infantil de l’Hospital General de Granollers. També el gerent de la funerària Cabré Junqueras, Josep Maria Mons. Alguns familiars s’han adreçat a les regidores Alba Barnusell i Andrea Canelo per agrair-los la millora d’aquest espai.
Els treballs han consistit en la millora de l’espai i de l’accessibilitat amb nous paviments. A la vegada, s’ha construït un columbari que es destinarà, només, a cendres de nounats. També s’hi han instal·lat bancs, gabions amb pedres per delimitar la zona i s’hi ha millorat l’enjardinament.
La regidora de Serveis i Via Pública, Andrea Canelo, ha explicat que es tracta d’una “reforma senzilla” però “molt especial” amb la voluntat de “dignificar” aquest espai del cementiri i crear un espai per ajudar al procés de dol “de les famílies que pateixen en silenci una mort durant el procés de gestació o poc després del naixement”.
L’actuació, ha afegit Canelo, es fa pensant en les famílies que tenen fills o familiars enterrats en aquest espai però també “per aquelles que no els hi tenen i que han pogut patir una pèrdua així”.
Alba Barnusell, primer tinent d’alcalde, ha ressaltat la voluntat de crear “un espai senzill” però que serveixi “per al record, l’acolliment i el recolliment” a les famílies. “Són petites grans persones que han marxat massa d’hora del món físic però que estaran sempre en el nostre cor”, ha dit Barnusell.
Ajudar en el procés de dol
Les llevadores Montse Bach i Núria Nebot i la cap de l’àrea materno infantil de l’Hospital General de Granollers, Mar Lara, coincideixen que aquest espai pot ajudar en el procés de dol a les famílies que pateixen una pèrdua d’aquest tipus.
Valoren la importància de fer el dol. “És molt important perquè no deixa de ser una pèrdua com si fos una persona adulta. El fet de no haver-la conegut no vol dir que no deixi una empremta”, ha explicat a EL 9 NOU Montse Bach. “És molt important fer el treball del dol i si algú ho necessita aquest espai físic al cementiri els pot ajudar a sentir-se més acollits”, apunta Nebot.
Lara, per la seva banda, ressalta que sembla un espai a banda del cementiri i apunta que pot esdevenir un lloc de referència o de trobada amb altres persones que han passat pel mateix “per fer-se suport entre elles”.
L’Hospital està acabant d’elaborar un protocol sobre el dol perinatal. “És un tema molt tabú”, admet Nebot. “Ara s’estan fent moltes coses que abans no es feien”, valora Lara.
{{ comment.text }}