Veus-Cor Infantil Amics de la Unió de Granollers afrontarà aquest diumenge a les 6 de la tarda un nou repte amb l’estrena de l’òpera musical ‘Ilse’, al Teatre Auditori de Granollers. En aquesta ocasió s’han aliat amb Jordi Domènech, un dels compositors contemporanis més importants del país, i amb Roger Padullés, autor del llibret i director d’escena. L’obra s’inspira en ‘Brundibár’ i en la història d’Ilse Weber, una infermera, escriptora i compositora jueva que durant la Segona Guerra Mundial va utilitzar la música per aportar esperança als nens malalts del gueto de Theresienstadt, des d’on va ser deportada a Auschwitz, on va morir juntament amb el seu fill petit.
Josep Vila, director de Veus, destaca la dificultat que comporta sempre la posada en escena d’una òpera, però en aquest cas s’hi afegeix una història colpidora. “És una obra i un muntatge impressionant i impactant, amb una història fruit d’un gran treball de recerca fet per Padullés, que respon totalment a la realitat”, comenta el director. “És una història molt colpidora”, afegeix.
Vila explica que la història se situa a Theresienstadt, a prop de Praga: “Era un camp de concentració especial que el nazisme utilitzava per mostrar davant de la Creu Roja i altres entitats internacionals que el que feien allà no era tan dolent.” Perquè semblés un lloc normal, hi havia certa vida cultural, i hi van arribar a representar ‘Brundibár,’ de Hans Krasa. “Era com una petita ciutat normal, però només en aparença. Des d’allà els deportaven a altres camps com Dachau o Auschwitz per exterminar-los”, comenta Vila. És el que va passar amb els infants que van fer la representació, entre els quals hi havia el fill petit de l’Ilse, que també va acompanyar els infants fins al camp d’extermini.
Ilse havia conegut la Ruth Elias, que va sobreviure. “Precisament, la Ruth, de gran, és la que explica la història”, detalla Vila. El seu personatge, de gran, l’encarna la coneguda Mercè Arànega, una de les quatre solistes destacades, al costat de Carme Milan, que fa el paper de Ruth de jove; Neus Pàmies, en el paper d’Ilse Weber, i Marc Pujol, que fa de Karl Rahm, director de Theresienstadt. També cinc membres de Veus hi tenen papers solistes, dues fan d’infermeres i tres de secretàries de Rahm. El cor Veus hi participa amb cinc peces corals. A més, hi actua Traginarst Ensemble, formada per Ariadna Padró, Gener Salicrú, Marc Casas i Oriol Martí.
El compositor Jordi Domènech, de Manlleu, reconeix que s’ha encarat amb respecte a aquest projecte: “Parlem de l’Holocaust, és un tema delicat, que cal revisitar per a les noves generacions que ja no estan connectades directament amb el que va passar.” Entre ell i el llibretista han buscat el delicat equilibri entre la narració d’una història tendra i a la vegada duríssima, i la necessitat “de trobar moments de llum en què l’espectador també s’ho passi bé, episodis més distesos en la vida de l’Ilse”.
De fet, Domènech coneixia la història perquè havia fet una versió d’una cançó que cantava Ilse Weber, ‘Wiegala’, per a un dels concerts de Sant Esteve de l’Orfeó Català, al Palau de la Música. Aquesta cançó és la que va cantar Ilse quan entrava amb els nens a la cambra de gas d’Auschwitz, per distreure’ls. En el musical és una de les que Domènech ha inclòs, al costat d’altres quatre cançons d’Ilse Weber insertades en la seva partitura. El llegat de música i poemes de la infermera es va poder recuperar perquè el seu marit havia pres cura d’enterrar-lo a Theresienstadt.
El 7 de juny es podrà veure al Teatre de Vilaseca i el 8 de juny al Centre Cultural Municipal de Valls.
{{ comment.text }}