Paco Monja | 13:48
Opinió

Carme Pérez, responsable de l'Arxiu Fotogràfic de l'AMGr

El valor patrimonial de la imatge

Dilluns al matí. Les escales mecàniques del carrer Carles Riba serveixen per pujar còmodament a l’Arxiu Comarcal de Granollers, al carrer de l’Olivar. He quedat amb Carme Pérez Martín (Barcelona, 1961), responsable de l’Arxiu Fotogràfic de l’Arxiu Municipal de Granollers (AMGr). Parlarem de l’arxiu d’imatges en general i de les tres propostes expositives que es poden veure amb motiu de l’Ascensió aquests dies. La primera mostra es pot visitar a la planta baixa de l’Ajuntament i es titula “Una passejada per la Fira de l’Ascensió, des dels anys 40 als 70”. Seguint el model de les mostres que es venen presentant en aquest espai des de l’any 2012 –quatre l’any– s’hi podran veure 14 fotografies en format mitjà i 30 més a través d’una pantalla de vídeo. La segona iniciativa fa servir de marc la Porxada a través de l’exposició titulada “Recordant l’Ascensió”, una instal·lació de quatre cubs amb 16 instantànies en gran format de la desfilada, els recintes firals i allò que es cou a l’Ascensió. L’avís de gran format està –ja m’ho diran– més que justificat i donarà moltes alegries, ja que les fotografies són ben vitals.

La tercera i última d’aquestes propostes permet contemplar 200 imatges històriques a diverses botigues i restaurants. Són uns cartells que exhibeixen, amb mirades i èpoques diferents, les activitats que es feien els dies de l’Ascensió. La regidora de Cultura, Maria Villegas, destaca que “les fotografies centren la seva mirada en la desfilada, els primers recintes firals, els animals, les activitats, la gent de Granollers i els visitants de la comarca que feien visita obligada a l’Ascensió”. Temps era temps! Les imatges, seleccionades per Roser Rodríguez, directora de Serveis d’Arxiu i Gestió Documental, i Carme Pérez, les signen Joan Caballeria, Joan Mas, Joan Tintó, Mercè Bufí, Merletti, Jorge Soteras, Patrici Valls, Pere Cornellas, Postius i Suárez.

D’acord amb les limitacions a què obliga la pandèmia, les exposicions es poden visitar tot seguint les normes habituals de seguretat contra els contagis de la Covid. Les tres propostes serveixen també per constatar el servei que ofereix a la ciutat l’AMGr, un equipament que comparteix seu amb l’Arxiu Comarcal que dirigeix Xavier Pérez i del qual parlarem en una altra ocasió.

L’Arxiu Fotogràfic Municipal –equipament que deu molt a l’antic arxiver municipal Lluís Tintó, ja jubilat– va començar a forjar-se el 1990, quan va arrencar el treball de catalogació per posar-lo al dia i per tal, també, d’assegurar el seu control i la seva existència amb vistes al futur. Fins aleshores, la majoria del material fotogràfic municipal romania poc menys que apilonat en caixes, sense cap mena de classificació especial o documental, però ben custodiat i controlat, això sí, per Tintó.

Els encarregats de presentar un informe sobre quina era la situació de l’Arxiu Fotogràfic Municipal de l’Hemeroteca Josep Móra van ser Martí Sunyol Busquets i la pròpia Carme Pérez, treballadors externs, aleshores a la societat Signum, que feia encàrrecs per a l’Ajuntament en l’àmbit cultural. Constatades les deficiències salvables i després de comprovar que la majoria de les imatges estaven controlades, però sense registrar ni classificar, es va començar a treballar per complir una de les normes fonamentals dels arxius municipals: que el material sigui a l’abast de tota la ciutadania.

El 1995 aquest lloable objectiu va començar a ser més realitat en convocar l’Ajuntament una plaça per treballar a l’hemeroteca. Llicenciada en Història de l’Art i amb experiència prèvia en el camp cultural, Carme Pérez hi va accedir i va tenir la sort de comptar, segons insisteix ella mateixa, “amb la gran ajuda de Lluís Tintó, el meu mestre i mentor”. Gràcies, doncs, a la bona base documental existent, l’AMGr és avui a l’abast de tothom mitjançant un simple clic aquí. També hi està l’Arxiu Fotogràfic. Milers i milers de imatges poden ser consultades i sol·licitades si cal. Estudiosos, estudiants i aficionats a descobrir la història de la ciutat i la comarca coneixen aquest tresor, tot a l’abast d’un clic gràcies a hores i hores de dedicació i gràcies també a les aportacions altruistes que han fet i fan fotògrafs professionals i aficionats, famílies, entitats, empreses…

Moltes de les imatges que l’AMGr presenta públicament aquests dies tenen molt a veure amb la suma de tots aquests factors.