Editorial EL 9 NOU | 12:15
Opinió

El Tour projectarà la ciutat internacionalment, i això representa una oportunitat, però també planteja reptes

Granollers a l’aparador mundial del Tour

El pas del Tour de França per la Carretera de Granollers el 1957
El pas del Tour de França per la Carretera de Granollers el 1957 / foto: Emili Botey (Arxiu de Granollers)

Granollers serà una de les tres ciutats catalanes que acolliran una sortida d’etapa del Tour de França el 2026. Es tracta d’una notícia de transcendència històrica, perquè el Tour és un dels grans esdeveniments esportius mundials. Mereix felicitacions sinceres a l’equip de l’Ajuntament, amb l’alcaldessa Alba Barnusell al capdavant, per haver-ho fet possible. Molt més encara quan són l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació i la Generalitat les que es fan càrrec del cànon perquè el Tour sigui a Catalunya. Organitzadors i patrocinadors de l’esdeveniment han triat Granollers per la seva expertesa en grans esdeveniments esportius, llegeixi’s la Mitja o la Granollers Cup d’handbol. El Tour projectarà la ciutat internacionalment, i això representa una oportunitat, però també planteja reptes en àmbits com la mobilitat o el comerç i la restauració.


El Tour de França és una icona global de la cultura de la bicicleta. Tot i que Granollers hi ha fet esforços, encara queda camí per fer. El pas de la Grande Boucle hauria de ser la palanca per promoure una més gran xarxa de carrils bici segura i eficient i que la connecti amb els pobles de la seva àrea metropolitana. I el Tour ha de servir per sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de reduir la dependència del cotxe i apostar per una mobilitat més respectuosa amb el medi ambient.


Rebre la gran família del Tour també significa acollir milers de visitants, equips ciclistes, premsa i aficionats. Això suposa un desafiament logístic i l’ocasió d’apostar per la qualitat en els sectors del comerç i la restauració. Caldrà que botigues, bars, restaurants i hotels millorin i innovin en la seva oferta per generar un impacte positiu que es perllongui més enllà de l’esdeveniment. No n’hi haurà prou amb aixecar la persiana i parar la mà.


Cal que el Tour sigui punt de partida d’una nova etapa per a la ciutat. Una etapa en què la bici sigui un element central de la mobilitat i Granollers es consolidi com a ciutat amb projecció europea. Més enllà de l’espectacle esportiu, el Tour hauria de ser el trampolí que impulsi canvis positius i duradors per a la capital vallesana.