EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Manolo García i Quimi Portet tornen a les primeres cançons

Treuen del calaix un disc inèdit de Los Rápidos i els temes de Los Burros.

El 9 Nou
11/06/2015

Manolo García i Quimi Portet tornen a compartir aquests dies estudi de gravació. No es tracta, però, del que per a molts seria un esperadíssim retorn d’El Último de la Fila, sinó d’un projecte del cantant per gravar cançons inèdites de Los Rápidos, la primera banda que van compartir. El projecte s’estendrà al repertori de Los Burros, el segon grup i el precedent immediat d’El Último de la Fila.

La gravació s’està fent als estudis Music Lan d’Avinyo-net de Puigventós (Alt Em-pordà), i està previst que en surti un àlbum que veurà la llum aquesta tardor. Fonts de l’oficina de management de Manolo García han explicat a EL 9 NOU que no està previst presentar aquest retorn en forma de concerts i que encara no se sap en quin format s’editarà (el més probable és una carpeta amb els dos discos). De fet, el projecte es portava amb discreció fins que un dels músics que hi participaven ho va difondre en les xarxes socials i, finalment, el mateix Manolo García va decidir explicar-ho en un comunicat a la seva pàgina web.

Segons aquest comunicat, la idea neix en una conversa entre Manolo García i Lluís Visiers, qui va ser bateria de Los Rápidos. “Seria bonic un retrobament d’aquesta caterva de músics peluts”, explica el cantant. I a més de satisfer la nostàlgia, serviria per gravar un disc de Los Rápidos que va quedar en una maqueta i mai no va veure la llum perquè no va interessar a la discogràfica. Portar-ho a la pràctica va ser només qüestió d’unes quantes trucades, la més important amb Quimi Portet. García explica que va parlar amb el músic vigatà i li va plantejar “per què no regravar les cançons de Los Burros?”. Així va néixer una aventura que coincideix, a més, amb el 35è aniversari de l’inici d’una relació musical que havia de donar molts fruits.

Hi són (quasi) tots els que eren

Los Rápidos neix a finals de 1979 a Barcelona, quan Manolo García busca músics per crear una banda i va reclutant Esteban Martín Hirschfeld (teclats), Lluís Visiers (bateria), Antonio Fidel (baix) i Josep Lluís Pérez (guitarra). Al cap d’un any, aproximadament, coneixen un jove de Vic –guitarrista, compositor i lletrista– que ve de grups osonencs com Kul de Mandril. I així Quimi Portet entra en una formació que gravaria un disc, Rápidos (EMI, 1980). “Vaig entrar per treballar en el segon disc, el que va quedar inèdit”, recorda Quimi Portet. La qüestió és que la discogràfica el va rebutjar i les cançons han quedat fins avui al calaix. La formació de Los Rápidos serà la mateixa. A Los Burros, García i Portet ja havien sintonitzat plenament i van liderar la banda des del principi, amb Pérez i Fidel que els continuaven acompanyant i un altre vigatà, Jordi Vila, a la bateria (després el substituiria Quim Vilaplana, Benítez). Amb Los Burros van gravar Rebuznos de amor (1983) i el mini-LP Jamón de burro (1987). “Quan gravàvem el tema Disneylandia va aparèixer en Marc Grau, que hi va posar guitarres”, recorda Portet. El gran guitarrista i productor va morir l’any 1999, però en la gravació que s’està fent aquests dies el buit l’omple el seu fill, també de nom Marc i també guitarrista. A la bateria s’hi incorpora Àngel Celada.

“Disfrutar-ho i treure el material, aquesta és la nostra idea”

Quimi Portet reconeix que aquests dies tornar-se a trobar a l’estudi amb vells amics i reviure les cançons de fa tres dècades li fa “molta il·lusió”. Des de la part emocional, però “també des de la part professional, perquè a tots ens continua agradant molt tocar… ara volem disfrutar-ho i treure el material”.
El músic vigatà remarca que aquesta és “una feina purament d’estudi”. O sigui, que ningú es faci il·lusions de possibles concerts. Però se li noten les ganes de treure a la llum unes cançons que s’estima. “Algunes, com Conflicto armado o Disneylandia, les vàrem fer per a Los Rápidos i després van passar a Los Burros”. Altres varen quedar inèdites, excepte en una maqueta. Aquests dies han estat revisant el material de Los Burros i ara faran un pas enrere més, i aniran al de Los Rápidos.

Els dos grups inicials de Quimi Portet i Manolo García no van ser grans èxits de vendes, tot i que algunes cançons com Huesos sí que han quedat per a la memòria de molts fans. Però passaria molt poc temps abans de crear un nou grup, un cop abandonat el projecte de Los Burros. L’any 1985, amb Cuando la pobreza entra por la puerta, el amor salta por la ventana, El Último de la Fila començava una carrera triomfal. Aquesta ja és una altra història.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 891 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't