Amb el solstici d’estiu arriba la Nit de Sant Joan, una festa d’orígens pagans amb el foc com a protagonista. El costum d’encendre fogueres és un ritual ancestral i una característica comuna de moltes festivitats d’arreu del món. Als Països Catalans s’ha consolidat la tradició d’anar a buscar el foc que encendrà les fogueres a la muntanya del Canigó; d’aquesta manera esdevé un símbol de la unitat territorial i cultural.
L’any 1955 el veí i excursionista de la Catalunya Nord Francesc Pujades, enamorat del Canigó, va pujar a aquest cim inspirat pel poema homònim de Jacint Verdaguer; Pujades portava uns feixos de llenya per encendre una foguera al cim, ja que no hi ha vegetació. Aquest gest va esdevenir tradició en els pobles del voltant, on la Nit de Sant Joan preparaven fogueres per encendre-les amb aquest foc. Així, la tradició es va anar estenent i ara farà 50 anys que la flama va travessar per primera vegada la frontera i va arribar a Coll d’Ares, entre el Vallespir i el Ripollès. Avui, a través de diverses rutes i d’una xarxa de voluntaris i entitats, el foc que arriba del Canigó il·lumina les revetlles populars d’arreu del principat.
LA FLAMA A LA COMARCA
Segons Remei Picart, presidenta d’Òmnium del Vallès Oriental –entitat que coordina, juntament amb d’altres, aquesta cadena de foc– cada poble s’organitza de manera diferent. A la comarca, Òmnium Cultural i l’equip de foc de Vallgorguina, juntament amb el d’Arenys de Mar, van a Coll d’Ares a buscar la flama, i llavors la porten a Vallgorguina perquè els pobles que vulguin la vagin a buscar.
Però no és l’únic punt d’entrada del foc a la comarca: també el Centre Excursionista de la Garriga i l’Associació El Suí de Festes i Tradicions, de Cànoves, la van a buscar a Coll d’Ares per després repartir-la entre els pobles veïns. El Club Muntanyenc de Mollet i el Centre Excursionista de Llinars van a buscar directament el foc del cim del Canigó.
Aquests són els pobles vallesans on arriba la flama:
AIGUAFREDA
La Flama del Canigó arriba a Aiguafreda provinent de Coll d’Ares després de passar per Sant Martí de Centelles. Després es dirigeix cap als Hostalets de Balenyà, punt final del ramal d’Osona Sud.
La rebuda a Aiguafreda es fa a les 10 del vespre, a la plaça Major, on s’encén una foguera i es llegeix el manifest.
CALDES DE MONTBUI
Fa 20 anys que la Flama del Canigó arriba a Caldes. Històricament l’anaven a buscar a Mollet, però des de fa tres anys aprofiten que el Club Ciclista Sant Climent de Llobregat s’atura a dinar al càmping el Pasqualet. Després un grup de ciclistes de Caldes la porta fins a la plaça Romà Martí. Acció Cívica Calderina distribueix la flama a Santa Eulàlia de Ronçana, Sant Feliu de Codines i Palau de Plegamans.
CARDEDEU
A les 7 de la tarda arriba la Flama del Canigó a plaça de la Creu. La Colla de Trabucaires fa una salva anunciant l’arribada. Després fa un recorregut fins a la plaça Anselm Clavé, on s’incorporen les altres entitats. A les 8 del vespre, a la plaça, hi ha rebuda institucional, encesa del pebeter i enlairament de la senyera. A les 9 del vespre, sopar popular.
CÀNOVES I SAMALÚS
L’Associació El Suí de Festes i Tradicions té previst organitzar una sortida al Canigó a buscar la Flama i portar-la fins a Cànoves la nit de Sant Joan. Un cop a Cànoves, s’encendrà una foguera al pati de l’ajuntament.
LES FRANQUESES
A 2/4 de 7 de la tarda, a la plaça de l’Ajuntament s’espera l’arribada de la flama, que arriba a través del Centre Excursionista de la Garriga. Les gralles i timbals amenitzaran l’acte, i l’alcalde i la regidora de Cultura faran els honors acompanyats del president del Grup de Diables els Encendraries, Ismael Cañas, i de la bèstia de foc del municipi. El Club Atlètic Granollers portarà la flama fins a la Porxada.
LA GARRIGA
Des de l’any 1976, el Centre Excursionista Garriguenc s’encarrega d’anar a buscar la flama a Coll d’Ares. “Es va amb autocar, i allà es fa una festa, s’encenen les llànties i es balla una sardana”, explica Josep Casanova, president de l’entitat. “Una vegada la Flama arriba a la Garriga, també ens la vénen a buscar els de Granollers”, afegeix. A la Garriga, la Flama arribarà a 3/4 de 8 del vespre del vespre. A les 8 s’iniciarà la cercavila, que acabarà a 2/4 de 9 del vespre a la plaça de l’Església amb l’encesa de la foguera i la lectura del manifest. En acabat es ballarà una sardana i es repartirà coca i vi bo.
GRANOLLERS
De la mà del Club Atlètic Granollers, la Flama arribarà a 2/4 de 8 del vespre a la Porxada, on actuarà la coral El Poble que Canta i es llegirà el manifest.
LA LLAGOSTA
La Llagosta recupera la tradició de portar la Flama del Canigó que s’havia perdut en els darrers anys. Representants de les Llagostes de l’Avern es desplaçaran fins a Mollet per recollir la Flama i portar-la al municipi corrent. En arribar encendran la foguera del recinte firal, els diables recitaran els versots i cremaran el diabló.
LLINARS
Fa anys alguns membres del Centre Excursionista de Llinars van fins al cim del Canigó a encendre la Flama. Està previst que aquesta revetlla de Sant Joan la Flama arribi a 2/4 de 10 del vespre al municipi. A les 10 del vespre, s’encendrà la Piuleta i tot seguit es farà un recorregut fins a l’Àrea Central, on es llegirà el manifest.
MARTORELLES
La Flama es va a buscar a Mollet i a 2/4 de 9 del vespre arriba a la Masia de Carrencà, on es llegeix el manifest. A 2/4 de 10 dels vespre se celebra la revetlla a la mateixa masia i a 2/4 de 12 de la nit s’encén la foguera de Sant Joan.
MOLLET
Des de fa més de 30 anys el Club Muntanyenc Mollet va a buscar la Flama al mateix cim del Canigó. “Abans hi pujàvem fins a 40 persones i baixàvem la Flama corrent per relleus fins a Mollet, però ara les autoritats franceses han limitat l’accés a la muntanya”, explica Valentí Careta, president de l’entitat. Tot i això, són els únics de la comarca que continuen pujant a buscar-la directament al foc original. “L’important és que baixi”, diu Careta. El dia abans de la revetlla, a les 12 de la nit s’encén el foc amb uns feixos de llenya que abans els han portat allà. “Es fa una celebració i hi ha un ambient de germanor amb els francesos molt bonic”, explica. A les 9 del vespre, la Flama arribarà a la plaça Catalunya de Mollet, on actuaran els castells i els gegants i es llegirà el missatge de la Flama.
SANT CELONI
La Flama arriba a les 8 del vespre a la plaça de la Vila, on es llegeix el manifest i es balla una sardana. A les 9 del vespre, hi haurà balls a càrrec de Bocs i Cabres amb la Banda del Solstici. A 2/4 de 10 del vespre, a la plaça de la Vila, sopar. A les 11 de la nit, tindrà lloc el correfoc i una cercavila a càrrec de la Colla de Diables de Sant Celoni la Colla de Bastoners, Bocs i Cabres i la Colla de Geganters. A 2/4 d’1 de la nit
Concert amb La Banda del Coche Rojo i punxa-discos.
SANT ANTONI DE VILAMAJOR
A les 9 del vespre la Flama arriba a la rotonda de Llinars. Després d’una cercavila pel poble la Flama arribarà a l’ajuntament, on es llegirà el manifest i es farà el correfoc amb els diables.
SANT FELIU DE CODINES
A les 8 del vespre es rebrà la Flama procedent de Caldes, a la plaça Lluís Companys. La colla infantil de diables del Grup del Correfoc del Follet i la Fantasma la portarà fins a la plaça Josep Umbert Ventura.
SANT FOST DE CAMPSENTELLES
Els membres del Grup d’Alta Muntanya-Segle XX de Sant Fost recullen la Flama del Canigó a Mollet. A 2/4 de 9 del vespre, a la rotonda del Lidl comença la cercavila, que recorrerà el municipi. A les 9 del vespre, arribada a la plaça de la Vila, encesa del pebeter i lectura del manifest. A partir de les 10 del vespre sopar de revetlla i ball.
VALLGORGUINA
Vallgorguina és un dels punts d’entrada de la Flama del Canigó a la comarca. De la mà d’Òmnium Cultural del Vallès Oriental i l’equip de foc de Vallgorguina, la Flama arriba al municipi a les 6 de la tarda per repartir-lo entre els que la vulguin anar a buscar.
VILALBA SASSERRA
S’iniciarà la festa amb l’arribada de la Flama del Canigó a la plaça, hi haurà sopar de germanor (tothom es porta el seu sopar) i l’Ajuntament obsequiarà els assistents amb coca i cava: en acabat es llegirà el manifest d’Òmnium Cultural i posteriorment amb aquesta Flama s’encendrà la foguera.
{{ comment.text }}