Els ajuntaments de Sant Quirze Safaja i de Bigues i Riells del Fai i Sant Feliu de Codines, i la Diputació han creat un grup de treball per mantenir i potenciar el seguiment de la gestió de l’espai natural de Sant Miquel del Fai, situat a cavall del Moianès i del Vallès Oriental i d’aquests tres municipis.
D’aquesta taula n’haurà de sortir una proposta de pla de futur de gestió d’aquest paratge, que és propietat de l’ens provincial. També haurà de coordinar les accions de totes quatre administracions i les inversions per arribar a l’obertura completa de Sant Miquel del Fai d’acord amb la normativa vigent i els objectius plantejats.
Actualment, Sant Miquel del Fai està tancat al públic i no tornarà a obrir fins a la tardor, en una data encara per concretar. Per fer-ho, cal executar nous treballs de sanejament d’un tram de la cinglera on hi va haver un despreniment d’un metre cúbic de pedres amb les pluges dels primers dies de març. La caiguda de pedres va produir-se sobre una part de l’espai visitable i va malmetre alguns elements com un tram de tanca. Quan va passar, l’espai estava tancat al públic perquè ja s’havien detectat petits despreniments en un altre punt proper. El fet es relaciona amb el primer episodi de pluja significatiu després de molts mesos de sequera.
La Diputació i els ajuntaments treballen perquè, a la tardor, l’espai pugui obrir ja tots els dies de la setmana i no només caps de setmana i festius com passava des de l’abril de 2023. La idea és que entre setmana hi puguin passar grups d’escolars o d’altres col·lectius. L’arrencada serà amb els centres educatius dels tres municipis.
Sonsoles Letang, alcaldessa de Sant Quirze, entén que la feina d’aquest grup “és interessant i molt necessari”. Joan Galiano, alcalde de Bigues i Riells del Fai, recorda que la creació d’aquesta comissió “era una demanda dels tres municipis”, que ja tenen un contacte constant per parlar de Sant Miquel del Fai. “Volíem estar-hi i treballar tots plegats. La sensació que tenim és que des de la Diputació sempre ha estat així”, afegeix Galiano, que defensa la importància que “les decisions siguin conjuntes” dels tres municipis amb els gestors de Sant Miquel del Fai.
Per Letang, també és interessant que la Diputació tingui “unes inversions planificades en el temps” a Sant Miquel del Fai i “amb unes aportacions econòmiques anuals”. “Ens agradaria poder planificar les inversions no només del 2024, també les dels propers quatre i vuit anys i en això estem treballant”, assegura Pol Cabutí, alcalde de Sant Feliu.
Un dels reptes de la comissió també és que la ciutadania dels tres municipis participi en la definició de l’espai. “Si nosaltres reclamem a la Diputació poder participar en la gestió de Sant Miquel del Fai, també és lògic que nosaltres donem la veu a la gent dels nostres pobles que ens ho demana per poder decidir conjuntament quin és el futur de tot l’espai”, indica Cabutí.
“Tenim associacions, entitats, molta gent del territori que està implicada des de fa molts anys amb el nostre entorn natural i és lògic que comptem amb ells. Considerem que són vitals per prendre les decisions correctes”, assegura Galiano.
{{ comment.text }}