Cuina vallesana a la Guia Michelin

Cinc restaurants del Vallès Oriental i un del Moianès han aconseguit reeditar la seva presència a la Guia Michelin.

Cinc restaurants del Vallès Oriental i un del Moianès han aconseguit reeditar la seva presència a la Guia Michelin. Són El Trabuc i el Mint, de Granollers; Sant Miquel i Can Poal, de Vallromanes; Mirko Carturan, de Caldes, i Les Voltes, de Moià. A més a més, el Mirko Carturan i Can Poal apareixen a la llista de Bib Gourmand, reconeixement atorgat als establiments de cuina de qualitat a preus continguts.

Mint (Granollers)

Va obrir el 2017 al carrer Sant Josep i apareix a la guia des del 2021. Va ser fruit de la iniciativa de Natàlia Albero, que pertany a la família de la ferreteria Bosch, de la plaça de la Corona. Va exercir d’advocada abans de descobrir la seva veritable vocació, que era la cuina. Va estudiar cuina Le Cordon Bleu, a Madrid, i va treballar a restaurants estrellats com l’Azurmendi a Larrabetzi, a Biscakia o l’antic Tickets, de Barcelona. I en altres.

L'equip del Mint
L’equip del Mint / Josep Villarroya

Fa una cuina d’arrels mediterrànies però amb tocs internacionals. “La idea és portar a Granollers una cuina que només es podia trobar a Barcelona, més alternativa i que sortís d’una cuina més tradicional”, diu. Del Mint, Albero també destaca la carta de vins. “És molt cuidada, de cellers petits i amb vins de mínima intervenció, molt naturals.” També els cafès d’especialitat, 100% aràbiga molts al moment, ecològics, amb traçabilitat i puntuats amb més de 80 punts a la borsa de cafès.

Per a ella, aparèixer a la guia “és un reconeixement de cara al client”. “Dona confiança al client. És una motivació anar revalidant la presencia a la guia i també es una exigència en el dia a dia. Genera una certa pressió per mantenir el nivell i ens motiva a seguir endavant.” I destaca el tracte al client. “És important que se senti com a casa i el tractem com si ho fos.” El menú diari cosa 28 euros, i el menú degustació, 55.

El Trabuc (Granollers)

Albert Arimany, d'El Trabuc
Albert Arimany, d’El Trabuc / Toni Torrillas

El propietari del local, Albert Arimany, assegura que és una gran satisfacció renovar el reconeixement, que ja van obtenir per primer cop el 1990, un any després d’obrir. El Trabuc és un establiment de cuina catalana tradicional amb especialitat de tot tipus de peixos, marisc, verdures i carn a la brasa. Actualment, compta amb una plantilla de 22 treballadors i, tot i que fan menús especials per a esdeveniments concrets, el menú diari de migdia costa 39,40 euros. Obre per sopar tots els dies excepte diumenge.

Sant Miquel (Vallromanes)

L'equip del Sant Miquel, de Vallromanes
L’equip del Sant Miquel, de Vallromanes / Toni Torrillas

El propietari, Josep Maria Sánchez, diu que és una satisfacció molt gran formar part d’aquest llistat per 28è any consecutiu. El Sant Miquel va obrir l’any 1927 i ha anat passant de generació en generació.

La cuina és de proximitat i mediterrània, però hi ha certes excepcions, com les jornades gastronòmiques de tomàquets, que aprofiten la zona en què es troba el local, entre el Vallès Oriental i el Maresme. Té una plantilla de 10 treballadors i un ventall de preus variat, amb menús de 27,5, 44 i 77 euros.

Can Poal (Vallromanes)

L'equip de Can Poal
L’equip de Can Poal / Griselda Escrigas

Té 14 anys, i en fa 13 que és a la guia Michelin. El popietari, Ferran Batet, explica que ofereixen una cuina catalana, però actualitzada, i fa èmfasi en l’ús de productes de proximitat i ecològics, un fet que cada vegada més clients valoren. Hi treballen 8 persones i hi ha dos menús: el menú del dia, que costa 29,50 euros; i el degustació, que puja a 55. A més, també hi ha opció de carta, que ronda entre els 40 i 60 euros.

Mirko Carturan (Caldes)

Situat al cor de Caldes, ja fa 12 anys que apareix a la guia i és regentat pel xef del mateix nom. Amb una proposta de menú diari a 30 euros, Carturan ofereix plats d’arrel tradicional, jugant amb tècniques innovadores i creant propostes diferents, tot plegat amb l’amor que aquest xef del nord d’Itàlia té per la cuina catalana. Té capacitat per a una vintena de comensals.

Mirko Karturan
Mirko Karturan

Malgrat estar constantment exposat a l’exigència d’aquesta i d’altres guies de prestigi, Carturan explica que el seu caràcter darrere els fogons es basa a fer les coses a la seva manera i no cedir davant cap pressió externa. Diu que va començar a cuinar per casualitat, i com a resposta a la seva curiositat per crear coses, ja que no ve d’una família de cuiners.

Ha passat per cuines de tot tipus a Londres, Barcelona i Itàlia. Reivindica els restaurants fora de les grans ciutats, i que aposten per fomentar els productes autòctons, on diu que s’hi acostuma a menjar millor del que la gent creu a priori.

Les Voltes (Moià)

L'equip de Les Voltes, a Moià
L’equip de Les Voltes, a Moià / Sebastià Renom

El cap de cuina, Jan Fargas, explica que formen part de la guia des de 2009, quan el local complia el 10è aniversari. Tanmateix, el 2020, davant un canvi en la cúpula de Michelin, Les Voltes va abandonar el llistat durant tres edicions de la guia. L’any passat, el restaurant es va tornar a sumar a la guia i enguany han reiterat la seva posició.

La cuina que ofereix Les Voltes de Sant Sebastià és la pròpia del territori, de proximitat. Té una plantilla de cinc treballadors i tres menús: el menú diari, de dilluns a divendres, costa 21,90 euros; el de cap de setmana puja a 31,90, i el degustació, a 53 sense beguda.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 85 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't