EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Adolf Tobeña parlarà de “Devots i descreguts. Biologia de la religiositat” al Fòrum de Debats

Serà divendres a les 8 a l’auditori de la Fundació Antiga Caixa Manlleu de Vic.


El 9 Nou
11/03/2015

Nota de premsa del Fòrum de Debats de Vic

El Fòrum de Debats organitza per a aquest divendres, 13 de març, una conferència amb el títol de “Devots i descreguts. Biologia de la religiositat” que anirà a càrrec d’Adolf Tobeña, metge i catedràtic de Psiquiatria de la Universitat Autònoma de Barcelona. La conferència començarà a les 8 del vespre, tindrà lloc a l’Auditori de la Fundació Antiga Caixa Manlleu, Rambla Hospital, 11, de Vic, i com sempre, anirà seguida de col·loqui.

Al llarg de la història de la humanitat les religions han jugat un paper cabdal en l’evolució de les civilitzacions.Molt sovint la seva influència ha estat determinant en les relacions de poder i submissió entre els humans. Aquesta influència també s’ha estès a l’economia, l’art, la política i, massa sovint, també en la pèrdua de vides humanes com a conseqüència de guerres i disputes en les que una o altra religió, o diverses alhora, hi han jugat un paper crucial.En termes generals, podríem dir que l’àmbit més usual de tractament de les religions és l’humanístic. Des d’aquesta perspectiva humanista és com tradicionalment s’intenta explicar i raonar tot el que concerneix el fet religiós, des de les seves causes, fins a les seves conseqüències.En aquesta conferència, Adolf Tobeña plantejarà l’anàlisi del fet religiós des d’una nova perspectiva, que és l’estudi de la influència que poden tenir sobre les creences religioses els condicionants biològics dels humans, i més concretament els que fan referència a la neurobiologia.Les últimes indagacions moleculars, anatòmiques i cognitives semblen apuntar a que els circuits i engranatges del cervell humà condicionen de manera important la propensió de la persona cap a l’espiritualitat o bé cap a l’escepticisme. Aquesta propensió estaria influïda també per les arquitectures de les tasques cognitives que segrega el cervell , així com pels costums i normes socials.

Adolf Tobeña és doctor en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona, en la qual és catedràtic de Psicologia Mèdica i Psiquiatria i director del departament de Psiquiatria i Medicina legal. Ha estat investigador a la “Temple University de Philadelphia” i professor convidat a les universitats de Londres, Groningen, Tel-Aviv i Venècia, a més de moltes universitats de l’Estat espanyol. Ha dirigit programes de debat i divulgació científica a Catalunya Ràdio, Ona Catalana i TV3, i col·labora en nombrosos mitjans i revistes especialitzades. Ha estat guardonat amb el premi “Avui” de Periodisme (1991), el Ciutat de Barcelona de la Ciència (1992) i el premi Europa de Divulgació Científica (2004), entre altres. Així mateix ha publicat una gran quantitat de llibres, bàsicament de psiquiatria, entre els quals podríem destacar “Neurocotilleos” (1999), “Sintonies neurals” (2000), “Anatomía de la agresividad humana” (2001), “Sorbets de ciència” (2003), “El Cerebro Erótico” (2004), “Rutas neuronales de Amor y Sexo” (2004), “Màrtirs mortífers: biologia de l’altruisme letal” (2004), “Cerebro y Poder: política, bandidaje y erótica del mando” (2008), “Mentes lúcidas y longevas” (2011), “Píldoras a Freud” (2013) i “Devots i descreguts. Biologia de la religiositat” (2013).

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't