Després que l’última edició hagués sigut a Sidney, Austràlia, l’any 2019, el desè congrés internacional sobre inseminació porcina aterrava per primera vegada al sud d’Europa. Una fita per a la ciutat de Vic i per al conjunt de Catalunya, que amb institucions com la Universitat de Girona (UdG) o l’Autònoma de Barcelona (UAB) pot presumir de centres de recerca de primer nivell en reproducció animal.
Dijous al migdia, a punt de deixar enrere quatre dies de ponències, tallers i reunions, l’organització del certamen celebrava haver aplegat a Osona fins a 250 congressistes de tots els continents, i la qualitat de les investigacions que hi ha actualment en curs arreu del món al voltant de la inseminació artificial porcina.
Tenint en compte que el procediment ja registra “un percentatge d’èxit del 95%, amb truges que pareixen camades de 17 o 18 garrins vius, em sembla molt ressenyable que continuem estudiant i buscant eines per optimitzar”, destaca Marc Yeste.
Professor-investigador a la UdG, i qui ha dirigit l’organització del congrés, apunta que hi ha marge de millora, per exemple, en “aplicació de la intel·ligència artificial, benestar animal o que amb menys animals puguem obtenir el mateix rendiment”, la qual cosa contribuiria a reduir els purins. També pel que fa a resistència als antibiòtics: “Com que el semen no es pot congelar, perquè la congelació fa especialment malbé l’espermatozou del porc, hi pol·lulen bacteris que controlem mitjançant antibiòtics. El congrés ha evidenciat que hi ha mètodes que poden ser efectius per treballar sense, una línia de recerca en harmonia amb l’economia circular, la sostenibilitat i el concepte one health, tot pilars bàsics de la investigació d’àmbit europeu”.
Òscar Ordeig, nou conseller d’Agricultura, també havia lloat en la cerimònia d’inauguració de dimarts la qualitat de la recerca catalana, però “mai n’hi ha prou”: “Els temps que vivim, de reptes i transformacions, ens demostren que és necessària la millora continua, i sobretot saber-la explicar a la societat i als consumidors de carn”.
Bet Piella, regidora d’Estratègia Econòmica i Desenvolupament Territorial a l’Ajuntament de Vic, s’havia referit minuts abans a la importància de la indústria porcina: “Ha donat dècades i dècades de prosperitat i estabilitat a la comarca d’Osona, a més a més de posicionar-nos en qualitat alimentària, innovació o exportacions”.
{{ comment.text }}