Una fotografia de família dels participants a la reunió a l’Ajuntament de Vic avui ha servit de tret de sortida per al projecte Carboni Zero del Centre Blockchain de Catalunya. En el context actual de crisi climàtica, la iniciativa vol contribuir a minimitzar les emissions de CO2 de la indústria agroalimentària catalana, que suposa el 16% del PIB del país. Es tira endavant des de la seu del Centre Blockchain de Catalunya a Vic, on hi funciona el node dedicat a l’àmbit de l’alimentació. L’objectiu és aplicar un sistema que quantifiqui les emissions de carboni de cada procés de la cadena alimentària, i que alhora garanteixi la confidencialitat de la producció.
El projecte comença aquest 2023 amb una primera prova pilot, a la qual participen tres de les principals empreses agroalimentàries de Catalunya, Bon Preu, Noel i Llet Nostra. També s’hi sumen la consultora osonena Seidor, com a col·laboradora tecnològica, i el Centre Tecnològic Beta de la Universitat de Vic, que hi ha d’apotar la seva experiència en el mesurament del carboni.
Entre l’any que ve i el 2025, el projecte Carboni Zero s’hauria de poder estendre, i segons asseguren des del Centre Blockchain de Catalunya, se’n podrien beneficiar des de petites explotacions fins a grans indústries del sector. A mig termini, es preveu que les empreses certifiquin les zero emissions compensant el carboni generat amb pràctiques com l’agricultura regenerativa o gestionant terrenys forestals, entre d’altres.
{{ comment.text }}