La granja El Pujol de Calldetenes ha instal·lat una màquina expenedora de llet fresca sense pasteuritzar, que cal bullir a casa. Pep Alsina i Mercè Pujol, propietaris de la granja amb una setantena de vaques, han optat per vendre la llet directament, de productor a consumidor. De fet, és com tornar a l’antic consum que hi havia als pobles d’anar a la granja a buscar la llet amb un pot. Després, aquesta llet es feia bullir a casa. Aquesta, la de la granja El Pujol, també cal bullir-la ja que no està pasteuritzada com la que hi ha a les màquines al carrer o als centres comercials.
Per Alsina aquest és, a més d’un rendiment directe per al ramader, un servei per “al client que vol saber d’on prové el que consumeix”. El fet que s’hagi de bullir no ha de ser, segons ell, un maldecap, “ja que és el mateix consumidor qui completa el procés iniciat a la granja”. Alsina també hi veu una millora envers les màquines situades al carrer, ja que “per a molts suposa un trasbals haver de fer el manteniment, però tenint-la a casa, això no passa. No calen desplaçaments i no és molta més feina”.
Vendre la llet crua es fa des de fa anys amb màquines expenedores al carrer a Itàlia i França i la normativa europea ho permet. Aquí, a Catalunya, i per les pressions dels sindicats, l’administració s’està replantejant permetre la venda de llet crua a les màquines. “Hauran d’estar en llocs no gaire lluny de la granja perquè la llet crua s’ha d’incorporar al tanc cada dia. No dura més d’un dia”, explica Alsina, que ja té obert el servei des del passat dia 17 d’abril.
{{ comment.text }}