Ara fa un any que es va detectar la presència del llop al Collsacabra i al llarg d’aquests dotze mesos el Departament de Territori comptabilitza cinc atacs a bestiar de quatre explotacions d’oví de Rupit i Pruit i l’Esquirol.
Com a mínim hi ha una cinquena finca on ha atacat el llop, a Sant Julià de Cabrera, tal com recollia EL 9 NOU el passat 28 de març. Ara bé, els ramaders de la zona afectada, compresa en un radi de set quilòmetres a partir d’on s’han produït els atacs, compten fins a la desena el nombre d’explotacions on el llop ha atacat bestiar, principalment oví, però també expliquen que s’han donat casos de vedells, segons asseguren diferents ramaders consultats per EL 9 NOU.
El cas és que alguns d’aquests no s’han comunicat a l’administració perquè entenen que no compensa la tramitació administrativa amb el que se n’acaba obtenint davant la sensació que es triga a cobrar les indemnitzacions.
Divendres, els directors dels serveis territorials dels tres departaments implicats en la gestió del llop, Agricultura (Raquel Sánchez), Territori (Eduard Banqueri) i Interior (Elena Roca), es van reunir a la sala polivalent de Rupit amb els ramaders de la zona afectada, en una sessió qualificada de reunió de treball no oberta als mitjans, des de la Generalitat.
A la trobada, se’ls va informar sobre l’evolució de la presència del llop a Catalunya, amb una desena d’exemplars movent-se per l’Alt Empordà, els Pirineus i la Catalunya Central, i es va insistir molt que es tracta d’una espècie protegida per normes d’àmbit europeu, estatal i català.
A la trobada també hi havia representants dels Agents Rurals, que van admetre que els ha sorprès la manera d’actuar de l’individu que es mou pel Collsacabra, on tot apunta que s’hi ha establert. Ramaders afectats, com els de la Serra de Pruit, on s’han patit ja dos atacs, expliquen que ataca les ovelles més per instint que no pas per alimentar-se, perquè un cop mortes en la majoria de casos les deixa estar.
Hi ha casos de fins a vuit animals atacats en una sola nit. Després són els corbs el que fan el seu festí, tal com explicava un altre ramader que dies enrere va veure les aus sobrevolant el seu ramat i de seguida va trobar un vedell “esparracat”. No pot concloure que va ser el llop, però els indicis li ho fan sospitar.
Les recomanacions de la Generalitat, de canviar el maneig del bestiar, tancant-lo cada nit i perimetrar les zones de pastura amb malles elèctriques, no són fàcils d’aplicar, segons els ramaders. “Per a les ovelles és un maldecap, però per als vedells és impossible”, assegura un ramader de boví.
A la Serra, de fet, l’últim atac es va produir en un tancat a tocar de la casa. El ramader va confiar que el llop no s’acostaria tant a l’habitatge i l’endemà hi havia vuit ovelles mortes.
Davant aquesta situació, el sector també demana mesures excepcionals i entre les intervencions del públic a la reunió de divendres, que en alguns moments va ser tensa, es va demanar si és plantejable canviar l’animal d’ubicació –com s’ha fet en algun cas amb ossos–, veient els danys que està provocant sobre la ramaderia. Es va fer el silenci.
{{ comment.text }}