EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El Bisbat de Vic redueix el dèficit en 600.000 euros gràcies a més aportacions dels fidels i la contenció en la despesa

El deute de l’exercici 2011 ha donat un saldo negatiu de 134.000 euros.


El 9 Nou
15/11/2012

En l’exercici 2011, el Bisbat de Vic ha aconseguit reduir el dèficit de manera significativa. Si l’any 2010, la xifra se situava en un saldo negatiu de 708.790 euros, enguany tanca els comptes amb un dèficit de 134.322. L’ecònom del Bisbat de Vic, Joan Carles Carles, ha explicat que aquesta reducció, de més de cinc punts, ha estat possible gràcies al fet que el capítol d’ingressos ha patit un increment del 9’5% (entre aportacions de fidels, rendes del patrimoni, aportacions de la Conferència Episcopal Espanyola i subvencions) i, a més, s’ha dut a terme “una important contenció en les despeses”. Pel cap de tresoreria, l’objectiu és “tendir a l’equilibri per no haver d’acudir a l’endeutament”.

L’ecònom del Bisbat de Vic, Joan Carles Carles, ha iniciat la compareixença d’aquest dimarts davant els mitjans de comunicació assenyalant que pel que fa a l’economia, “el 2011 ha estat un any complicat, però s’ha aconseguit reduir el dèficit en gairebé 600.000 euros”. Passant de 708.790 euros el 2010, a 134.322 el 2011.

Segons Carles, això ha estat possible en part gràcies a l’increment dels ingressos en un 9’5% que ha resultat en una xifra global d’11.699.960 euros. D’aquesta xifra, l’aportació de fidels representa un 57% (el 2010 va ser del 60%), les rendes del patrimoni un 17% (el 2010 va ser del 15%), les aportacions de la Conferència Episcopal Espanyola un 17% i les subvencions un 8%. Carles ha assenyalat que la distribució d’ingressos percentualment està en la línia amb la de l’any anterior.

A raó d’aquests ingressos, el Bisbat de Vic ha pogut pagar les assignacions que reben els 147 sacerdots i diaques, així com als salaris de personal seglar col·laborador al servei de parròquies, moviments i serveis diocesans. Aquest grup representa el 24% de les despeses. A més, s’ha pogut fer front al funcionament de més de 30 entitats diocesanes que desenvolupen les seves activitats en diferents àmbits com l’ajuda als desvalguts, la formació de joves i seminaristes o de conservació i difusió del patrimoni cultural (12%).

També s’han dut a terme les obres de rehabilitació i conservació de temples i equipaments parroquials, que suposen un 19% de totes les despeses. Per últim, s’ha intervingut en els convenis per a la restauració de grans esglésies, com la Seu de Manresa i el Monestir de Santa Maria de Ripoll, la Catedral i les esglésies del Conveni del Romànic Obert de La Caixa. La resta de despeses de funcionament representen el 34% del total. En relació al 2010 aquest, el capítol de despeses ha incrementat un 4%.

Pel que fa a quantitats destinades a necessitats específiques com Càrites, Mans Unides o la partida destinada a les missions, s’han destinat 1’4 MEUR, 181.000 i 133.000 euros respectivament.

Joan Carles Carles ha destacat que les previsions per l’exercici 2012 “no són bones” perquè la situació de crisi fa difícil mantenir el nivell de col·lectes i també han notat l’endarreriment dels pagaments de subvencions de les administracions públiques. Carles ha assenyalat que caldrà continuar aplicant criteris d’austeritat en les despeses per tal d’intentar equilibrar el pressupost i no caure en l’endeutament.

D’altra banda, en l’exercici del 2011 s’ha pogut eixugar part del deute gràcies també al “coixí” que tenia l’església provinent de superàvits que havia pogut acumular d’exercicis anteriors. Carles ha recordat que el Bisbat de Vic no només gestiona les parròquies, sinó que també inclou els moviments d’entitats com Càrites, la gestió del Museu Episcopal de Vic i una part d’Administració diocesana.

Jornada de Germanor 2012

El cap de setmana del 18 de novembre, se celebra a les diòcesis la Jornada de Germanor o Dia de l’Església Diocesana. En aquesta ocasió, es farà una col·lecta per aconseguir diners per a les necessitats de la diòcesi. El bisbe de Vic, Romà Casanova, ha explicat que enguany s’ha escollit el lema “L’Església contribueix a crear una societat millor” “en aquests moments de crisi, l’Església té un paper fonamental gràcies a la seva dimensió social ineludible”. I ha recordat que “ara que es parla tant que cal saber gestionar amb austeritat, l’Església ho ha fet sempre”.

Casanova ha afegit que en aquests moments, “col·laborar amb l’Església és una inversió molt bona perquè s’ajuda activament a crear una societat millor”.

LA PREGUNTA

Com serà la presidència de Donald Trump?

En aquesta enquesta han votat 342 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't