EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El pic de pressió assistencial a les UCI, just abans de les eleccions

Així ho recull un informe del Departament de Salut


12/01/2021
Vic

ACN. Com ha avançat “La Vanguardia” i ha pogut confirmar l’ACN, Salut ha presentat un informe durant una reunió amb representants de les formacions polítiques, en el que dibuixa dos escenaris de l’evolució de l’epidèmia. En cap dels dos, però, és té en compte que es pugui accelerar la velocitat de propagació per efecte de la nova soca britànica.

Segons l’informe, el primer escenari implicaria que es mantingués un Rt estable al voltant d’1,15 fins que facin efecte les mesures en vigor, fet que passaria entre una i dues setmanes més tard. Això permetria una reducció de l’Rt fins a 0,9, que tornaria a pujar fins a 1 aproximadament després de la reobertura prevista pel 18 de gener.

En aquest escenari s’arribaria al pic de nous casos diaris entorn el 20 de gener, amb 4.500 o 5.000 casos al dia. Es calcula que el 14 de febrer hi hauria uns 3.000 casos per dia laborable i uns 610 pacients a la UCI.

En el segon escenari s’acceleria el creixement temporal com a conseqüència de Cap d’Any, fins a una Rt estable d’1,3 mentre no fan efecte les noves mesures. Aquestes acabarien portant a una davallada fins al 0,9 i la reobertura provocaria un retorn de la Rt fins a 1, com en el primer escenari. En aquest cas, el pic de nous casos diaris seria el 20 de febrer, amb uns 6.000 casos al dia, i el pic d’ocupació de les UCI seria el 10 de febrer amb uns 850 pacients. Les projeccions apunten que el 14 de febrer hi hauria uns 4.000 o 5.000 casos per dia laborable i uns 840 pacients a les UCI.

El Departament recorda que a partir dels 400 llits d’UCI ocupats ja es comença a “condicionar” l’activitat assitencial i es poden donar desprogramacions. A partir dels 500 llits la desprogramació és “generalitzada” atenent a criteris clínics i a partir dels 650 pot arribar a afectar processos urgents.

A l’informe Salut també apunta que les prediccions epidèmiques i de pressió assitencial “fan poc probable” que hi pugui haver una “desescalada molt significativa” de la situació actual. Amb tot, també remarquen que no es pot descartar una eventual acceleració de la velocitat de propagació, ja sigui per la soca britànica, per les baixes temperatures o la impossibilitat de tallar les cadenes de contagi.

En aquest sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha remarcat que a un mes vista “no és gens fàcil” fer prediccions i ha recordat que tots els experts assenyalen que es pot començar a preveure el camí de l’epidèmia amb 10 dies d’antelació. Amb tot, ha assegurat que “tant si estem millor com pitjor” la incidència de la transmissió i la pressió assistencial continuarà sent “alta” perquè no hi haurà hagut prou temps perquè baixi.

L’informe ha estat elaborat pel Computaciona Biology and Complex Systems Research Group (BIOCOMSC) en col·laboració amb l’AQuAS i el SISAP (ICS).

Reunió amb els partits

El Govern ha presentat aquest dilluns als partits un “anàlisi inical d’escenaris” sobre la situació que es pot donar de cara a les eleccions del 14-F. Ho ha fet el secretari general de Salut, Marc Ramentol, en una reunió tècnica amb representants de les formacions polítiques. Segons fonts del Govern, la intenció és que a la reunió de divendres amb els partits s’abordi l’informe complert elaborat pel Depertament de Salut. Per part del Govern, a la reunió hi ha assistit el conseller d’Acció Exterior, Relacions Internacionals i Transparència, Bernat Solé, la consellera de la Presidència i portaveu, Meritxell Budó, a banda del secretari de Transparència i Govern Obert, Jordi Foz, i del director general de Processos Electorals, Ismael Peña-López.

En la reunió, el Departament d’Exteriors ha explicat les darreres novetats sobre l’organització dels comicis, com ara les últimes resolucions de la JERC que accepten ampliar els terminis de sol·licitud del vot per correu o del vot exterior, o la denegació de la petició feta pel Govern que demanava excloure del sorteig de meses als majors de 60 anys.

D’altra banda, s’ha actualitzat el número de sol·licituds de vots per correu, que a hores d’ara se situa en més de 20.000 sol·licituds, la meitat s’han fet de forma telemàtica. Això suposa multiplicar per tres les sol·licituds fetes al 2017 en el mateix període.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't